Новини DESPRO

16:48 | 27.06.2014

Журналісти ще трьох областей (Житомирської, Рівненської, Волинської) обговорили реформу місцевого самоврядування на тренінгу «Реформи з децентралізації в медіа», організованого Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

25 червня  2014 р у м. Рівне відбувся тренінг, присвячений реформі з децентралізації в медіа, в якому взяли участь 55 журналістів та редакторів з Житомирської, Рівненської та Волинської областей.

Лекторами тренінгу були безпосередні автори та провідники реформи з децентралізації: п. Анатолій Ткачук, радник Віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку України, Директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, а також експерти Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO – п. Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій; п. Ігор Абрам’юк, експерт-аналітик Інституту громадянського суспільства.

DSC_5564.JPG

Зокрема, Анатолій Ткачук намагався дати відповіді на деякі питання щодо децентралізації влади, наголошуючи при цьому на принципову важливість для журналістів брати активну участь в інформуванні населення про реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади. «Реформа потрібна для того, аби Україна стала ефективною державою, аби українські громадяни могли обирати собі ефективну та авторитетну місцеву владу, яка має адекватні повноваження, достатні ресурси і відповідальність перед громадянами та державою», - підсумував Анатолій Федорович. Експерт Ігор Абрам’юк зосередив увагу аудиторії на проблемі реальної участі громадян в управлінні територіями і громадами та ролі медіа у процесі демократії участі. Юрій Ганущак розповів про очікувані результати реформ, аргументував необхідність таких змін, представив практичне моделювання громад і районів, а також назвав критерії розмежування повноважень між державою та самоврядуванням: «Паралельна влада – це місцеве самоврядування. Конкуренція (між МС і державною владою – Прим. авт.) дає можливість розвиватися країні, бо влада одна одну контролює. Ми на порозі цієї реформи!».

DSC02685.JPG

Таким чином, учасники тренінгу мали можливість почути інформацію з першоджерел: поспілкуватися з розробниками Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Треба зауважити, що представники ЗМІ продемонстрували високу обізнаність у більшості питань щодо реформи з децентралізації. Це дало змогу провести конструктивні дебати стосовно ключових питань тренінгу, а також плідно попрацювати в журналістській майстерні, де вони презентували свій репортаж, розроблений в межах сформованих на початку тренінгу груп.

DSC_5601.JPG

Організатори заходу − Проект DESPRO і Асоціація малих міст України – висловлюють щиру подяку Рівненській обласній раді за підтримку і допомогу в організації та проведенні тренінгу.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~yX3GV