Новини DESPRO

10:59 | 14.11.2014

Проект DESPRO завершив першу Школу місцевого самоврядування

11-13 листопада 2014 року у м. Києві відбувся другий етап Школи місцевого самоврядування, який ознаменував завершення першої Комплексної програми навчання для голів органів місцевого самоврядування, започаткованої Швейцарсько-українським проектом “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO у співпраці зі Всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування та на підтримку ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з децентралізації влади.

Учасники ― представники трьох рівнів місцевого самоврядування: сільські/селищні голови, голови районних рад та мери малих міст, ― які успішно пройшли перший етап Школи, а також завершили з високим результатом дистанційний курс “Управління проектами місцевого розвитку” на веб-платформі віртуальної Спільноти практик “Інновації та кращі практики місцевого самоврядування” з 25 вересня по 6 листопада 2014 року. Під час відкриття II етапу Школи місцевого самоврядування з вітальним словом до учасників звернувся Гуідо Бельтрані, Директор Швейцарського бюро співробітництва: “Ми віримо в місцеве самоврядування в Україні і його якнайшвидше реформування!”. Крім того для учасників була організована зустріч із представниками Комітету державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради України. У контексті налагодження взаємозв’язку ОМС із комітетами Верховної Ради України експерти підняли такі питання, як діяльність Комітету у сфері державного будівництва та місцевого самоврядування, реформування інституту місцевого референдуму в Україні, практика розгляду Комітетом питань призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування, повноваження органів місцевого самоврядування у сфері адміністративно-територіального устрою та їх взаємодія з Верховною Радою України, а також надали інформацію щодо проекту Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" у новій редакції.

Навчання у Школі місцевого самоврядування проходило у вигляді обговорень, тренінгів, семінарів та практикумів в окремих групах, визначених за принципами цільових груп, а також у форматі ділових ігор. Учасники отримали виключну можливість живого спілкування із експертами місцевого самоврядування, обміну кращими практиками, а в проміжках насиченої навчальної програми ― подискутувати та налагодити контакти з колегами.

DSC_6086.JPG

DSC_6058.JPG

У рамках навчальних модулів учасники мали змогу підвести підсумки пройденого дистанційного е-курсу з управління проектами місцевого розвитку, узагальнити сильні та слабкі сторони у підготовці місцевих проектів розвитку, почути думку експертів щодо добровільного об’єднання та співробітництва територіальних громад, управління ресурсами територіальних громад та просторового планування розвитку територій, почути з першоджерел новели законодавства в рамках затвердженої Концепції місцевого самоврядування та територіальної організації влади, обговорити питання практичного втілення взаємодії державних органів та органів МС з асоціаціями ОМС на місцевому рівні, а також у форматі ділової гри оглянути зміни в антикорупційному законодавстві та пройти тренінг конфліктологічної компетентності керівника.

DSC_6054.JPG   DSC_6030.JPG

Закриття Школи місцевого самоврядування ознаменувалося врученням Диплому школи місцевого самоврядування та сертифікатів дистанційного курсу. “Щоб ми жили так, як про нас думають наші громади!” ― побажав колегам Олександр Корінний, Новоукраїнський міський голова Кіровоградської області, під час урочистої церемонії. Треба сказати, що результати навчань виявили високий рівень вмотивованості та відповідальності представників ОМС. Варто наголосити, що серед учасників Школи з кожної цільової групи будуть відібрані найактивніші представники для підготовки їх як потенційних тренерів. У результаті пройдених тренінгів, а також, розвинувши свої тренерські і модераторські компетенції, учасники матимуть змогу поділитися знаннями та досвідом під час наступної Школи місцевого самоврядування, яка буде проведена у 2015 році для керівників ОМС.

DSC_6175.JPG

Рефлексія

Аналізуючи отримані результати навчальної діяльності, можна з впевненістю стверджувати, що очікування, покладені на Школу місцевого самоврядування, виправдались. Комплексна навчальна програма виявилася успішною і такою, що заслуговує на продовження та поширення. Також потрібно зауважити, що активні дискусії засвідчили, по-перше, про актуальність й необхідність навчальних тематик, а по-друге ― про потребу налагодження діалогу між представниками місцевого самоврядування та експертного середовища.

Маємо надію, що запровадження високопрофесійного навчання наблизило ще на крок ту довгострокову перспективу, коли система місцевого самоврядування задовольнятиме потреби суспільства, коли функціонування органів місцевого самоврядування у більшості територіальних громад стане забезпечувати створення та підтримку сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації, захисту її прав, а також надання населенню органами місцевого самоврядування високоякісних і доступних адміністративних та соціальних послуг на відповідних територіях.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~kUHEd