Новини DESPRO

11:12 | 16.03.2015

У Вінницькій області буде реалізовано 11 проектів у рамках Швейцарсько-українського проекту DESPRO

12 березня у приміщенні арт-центру «Інтершик» відбулося засідання Регіонального наглядового комітету Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRO», під час якого було підписано 11 угод про надання цільової безповоротної допомоги для реалізації проектів-переможців у спільному конкурсі проектів DESPRO та Вінницької обласної Ради із впровадження децентралізованої моделі водопостачання на рівні сільських громад Вінницькій області. У роботі засідання взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, заступник голови обласної Ради Наталія Солейко, керівник проекту DESPRO Оксана Гарнець, очільники територіальних громад області.

Під час засідання було наголошено, що на території Вінницької області Швейцарсько-Український проект DESPRO впроваджується із липня 2007 року. За весь період співпраці Вінницької області з Швейцарсько-Українським проектом DESPRO було визнано переможцями 41 проект. Також визначені переможці серед територіальних громад Вінницької області, що будуть реалізовувати проекти в 2015 році. Відтак, цьогоріч DESPRO гарантує співфінансування 11 проектів сільських громад на загальну суму 6 млн.850 тис. грн.

За словами керівника проекту DESPRO Оксани Гарнець, громади-переможці отримають по 370 тис. грн. на здійснення проекту з водопостачання ( у 2014 році ця сума складала 250 тис. грн.). Загалом, у 2015 році вартість реалізації проектів з водопостачання буде становити 18 млн. грн. З них – DESPRO виділяє цільову безповоротну допомогу в сумі 6,850 млн. грн., ще 550 тис. грн. – з обласного бюджету, решта – кошти місцевих бюджетів. Окрім того, Оксана Гарнець зазначила, що додатково на облаштування самого джерела кожному проекту буде надаватись по 50 тис. грн., як бонус для визначених громад.

В рамках засідання було підписано 11 угод з очільниками територіальних громад Вінниччини, які будуть реалізовувати проекти у 2015 році. Серед них – с. Лука-Мелешківська, с. Ільківка Вінницького району, с. Демидівка, с. Новоселиця, с. Мала Жмеринка Жмеринського району, с. Степанки Погребищенського району, с. Заболотне Крижопільського району, с. Михайлівка Тульчинського району, с. Велика Русава Томашпільського району, с. Нові Обиходи Немирівського району, смт. Турбів Липовецького району.

Заступник голови обласної Ради Наталія Солейко подякувала керівництву DESPRO за співпрацю і зауважила, що «це один із методів, який підтверджує можливості поєднання фінансових джерел, для того щоб розвивалося село, а люди мали гідні умови проживання».

– Дуже багато є різних проектів, але проблема в тому, що в нас недостатньо фінансових засобів. Я сподіваюся, що нинішнє підписання буде стимулом для пробудження активності всіх територіальних громад нашої області, а завершення будівництва навіть одного водогону стане прикладом для інших, як потрібно працювати, – резюмувала Наталія Солейко.

Довідка. DESPRO — Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» спрямований на покращення системи державного управління шляхом підвищення ролі місцевого самоуправління. DESPRO передбачає розбудову ефективних механізмів надання якісних публічних послуг на рівні громади та посилання національного діалогу щодо реформ Місцевого самоврядування і Децентралізації. DESPRO впроваджується із 2007 року та передбачає три фази реалізації: I фаза (2007–2010), II фаза (2010–2013), III фаза (2013–2017).

Проект фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC). Головним партнером Проекту на національному рівні є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Проект також реалізується у співпраці з відповідними комітетами Верховної Ради України, Адміністрацією Президента України, профільними Міністерствами.

Загалом, в Україні Despro має 5 партнерських областей, а на 2015 рік в Україні заплановано реалізацію 40 проектів.


За матеріалами прес-служби Вінницької обласної ради
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~59BsQ