Новини DESPRO

14:49 | 30.07.2015

Суми та Харків долучилися до серії публічних дискусій щодо реформ з децентралізації

28 та 29 липня у м. Суми та м. Харкові відбулись панельні дискусіі “Реформи з децентралізації: кроки, перспективи, очікувані результати” за ініціативи та організаційної підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO

DSC_7981.JPG DSC_8024.JPG

Учасниками дискусії “Реформи з децентралізації: кроки, перспективи, очікувані результати” стали представники органів місцевого самоврядування, державної виконавчої влади, неурядових організацій, аналітичних центрів, міжнародних організацій, лідери громадської думки та ЗМІ Сумської  та Харківської областей. Модерувала обидві дискусії заслужений журналіст України Анна Безулик.

DSC_7993.JPG DSC_8010.JPG

Метою проведення заходів було обговорення питань конституційних змін у контексті децентралізації й реформування місцевого самоврядування, впливу адміністративно-територіальної реформи на розвиток місцевого самоврядування, процесів прийняття перспективних планів та залучення усіх рівнів місцевої влади до процесу об’єднання територіальних громад. Одним із завдань дискусії було також урахування думки та позиції місцевого самоврядування у процесі впровадження реформ та включення пропозицій від різних рівнів влади.

DSC_7994.JPG

Слід відзначити найбільш часті запитання, які одночасно задавали учасники як сумської, так і харківської дискусій: це питання повноважень префектів, відповідальності й способів їх призначення, а також проблеми, що постають на шляху об’єднання територіальних громад та варіанти їх розв’язання. “Префект призначатиметься Президентом України за поданням Уряду. Передбачається, що це будуть високо професійні юристи, які обиратимуться на конкурсній основі, здійснюватимуть контрольно-наглядові функції і будуть швидко і якісно реагувати на прийняті органом місцевого самоврядування рішення й акти”, ― надав свій коментар Ігор Колішко, голова правління Центру політико-правових реформ.

DSC_8052.JPG

Щодо процесу прийняття перспективних планів висловилася пані Діана Баринова, керівник регіонального Офісу реформ у Харківській області: “Якщо від громад йде сильна ініціатива, то влада повинна йти на компроміси і вносити корективи у перспективні плани”. До цього Ігор Борисович зазначив: “За деякими громадами законотворець дійсно не встигає в силу недостатності законодавчої бази. Але, тим не менш, чим сильніша буде ініціатива знизу, тим скоріше ми зможемо реалізувати ефективну організацію держави”.

DSC_8023.JPG DSC_8033.JPG

Одним із важливих наробок дискусій було визначення ризиків проведення реформи з децентралізації й АТУ та чинників, які допомогли би пришвидшити цей процес. “Найголовніший ризик ― це якщо ми не зможемо донести до людей ЩО вони отримають або втратять від об’єднання”, ― прокоментував Сергій Чернов, голова Харківської обласної ради. Думки експертів зійшлись на тому, що основними чинниками, які можуть вплинути на процес проведення реформ, є надання юридичної підтримки громадам, що об’єднуються, та забезпечення більш ефективного інформаційного супроводу з боку держави для підвищення рівня обізнаності про реформи представників органів влади, місцевого самоврядування та громадян.

DSC_8031.JPG DSC_8040.JPG

“Раджу всім представникам місцевого самоврядування не сидіти, не чекати, що за них все зроблять, а їхати до людей і говорити, роз’яснювати, пропонувати ― так робить ефективне й дієве місцеве самоврядування”, ― сказала Людмила Даменцова, заступник директора департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~ncBE0