Новини DESPRO

11:34 | 04.11.2015

Швейцарці хочуть почути, що потрібно вінницьким громадам при децентралізації

На Вінниччину прибула делегація керівників Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO. Гості мають намір зустрітися з представниками місцевих громад, в тому числі тих, що планують об'єднуватись, вислухати їхні думки і побажання стосовно подальшої співпраці, оцінити результати вже впроваджених проектів. А таких за майже вісім років співробітництва зі швейцарською стороною в області реалізовано понад півсотні в різних сферах, усі — на рівні громад, - наголосив під час зустрічі з делегацією голова облдержадміністрації Валерій Коровій. Особливо важливими, за його словами, стали програми з водопостачання окремих сіл. 

 hmxh mm.JPG

- Цього року ми особливо відчули важливість цього проекту. Коли його починали і акцентували на водозабезпеченні, тоді цей пріоритет ще не був настільки чітко вираженим, як зараз — після посушливого літа. Проблема водозабезпечення сільських районів вийшла на одне з перших місць. Ми нині опрацьовуємо нові підходи і нову програму вирішення цих питань. Мова йде не просто про зникнення води з криниць, а про те, що це не дає можливості розвиватися сілськогосподарським підприємствам та фермерам, - говорить Валерій Коровій.

Нині на стадії реалізації спільний українсько-швейцарський проект із сортування сміття в Тульчині. За словами першого заступника голови ОДА Андрія Гижка, проблема також надзвичайно нагальна.

- В Україні є закон, яким передбачено, що з 1 січня 2018 року заборонено захоронювати несортовані відходи. Залишилось два роки, щоб змінити всю систему. Те, що почали в місті Тульчин — це дуже велика робота. І приємно, що почали її не з “кінця” - з полігону, а з роботи із людьми, з обговорення. Було проведено дуже багато громадських слухань, щоб розробити стратегію поводження з твердими побутовими відходами, адже людей потрібно було переконати, що тримати вдома слід кілька відер, сортувати сміття. Нам це вдалося і тільки потім приступили до будівництва полігону, - розповів Андрій Гижко.

vmhjgxzhym.JPG 

Команда DESPRO не очікувала, що впровадження низки проектів у громадах Вінниччини призведе до настільки швидких змін на краще, які нині вже відчувають мешканці сіл, що співпрацюють з проектом, - зізнається  керівник Департаменту зі співробітництва з країнами СНД Швейцарської агенції з розвитку і співробітництва Барбара Бьоні. У Вінниці вона вперше, каже цікаво подивитися на результати зусиль місцевої влади у питаннях децентралізації, впровадження нової системи надання адмінпослуг, електронного врядування тощо. Крім того, пані Барбара хоче почути від представників громад, що мають намір об'єднатися, якої підтримки вони потребують від іноземних партнерів.  

- Саме тому ми хочемо поспілкуватися з представниками місцевих громад, щоб вони нам пояснили, яке саме програмне забезпечення їм потрібно, щоб покращити свою діяльність. Нам було б дуже цікаво почути, яким чином ми можемо їх підтримати і які інструменти надати, - каже Барбара Бьоні.

 Близько двох місяців в Україні працює директор Швейцарського бюро співробітництва Хольгер Тауш. У Вінниці він вже вдруге. Перший раз приїжджав із презентацією проекту з енергоефективності, тепер увагу акцентуватиме на питаннях децентралізації.

- Нам дуже цікаво побачити, що і яким чином потрібно адаптувати, які нові потреби виникли при впровадженні цієї реформи. Я повинен сказати, що Вінниця має досконалу репутацію не тільки для тих, хто вперше відвідує її, а й для тих, хто вже довгий час співпрацює і у Вінниці деякі речі працюють навіть краще, ніж у Швейцарії, - зазначив Хольгер Тауш.

До слова, проекти, що реалізуються на Вінниччині за підтримки Швейцарії, цінні тим, що, окрім фінансових вливань, дають постійно діючий механізм розв'язання нагальних проблем, - кажуть вінницькі посадовці. Наприклад, стосовно тих же водогонів, це не тільки їх прокладання, а й створення місцевих комунальних структур, які будуть утримувати і обслуговувати мереж, навчання людей тощо. 


За матеріалами порталу ВінницяОК


 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~Q62Aq