Новини DESPRO

13:09 | 30.09.2016

В Івано-Франківській ОДА відбулось чергове засідання РКО

30 вересня 2016 р. відбулася чергова робоча зустріч представників Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO з членами робочого координаційного органу щодо реалізації проектів з водопостачання та водовідведення у Івано-Франківській області під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Ярослава Паранюка.

Метою зустрічі була презентація результатів моніторингових візитів, здійснених експертами DESPRO до громад Калуського, Коломийського, Долинського і Тлумацького районів напередодні засідання, а також окреслення подальших напрямів співпраці в рамках реалізації спільних проектів.

IMAG0626.jpg

“На сьогодні два із 8 проектів сільського питного водопостачання вже завершені і успішно експлуатуються. Деякі проекти (у с. Підвербці, с. Вікняне, с. Велика Кам’янка) ― на завершальній стадії, і маємо надію завершити їх протягом місяця, ― відзвітував Андрій Кавун, експерт DESPRO з підтримки проектів сільського питного водопостачання, а також відзначив значну підтримку з боку обласної ради та адміністрації, ― гарним показником нашої співпраці є те, що в рамках обласного конкурсу проектів в окрему категорію були виділені проекти сільського питного водопостачання, в основі для відбору та реалізації яких використані критерії DESPRO. У результаті, 14 проектів з покращення сільського питного водопостачання в Івано-Франківській області у 2017 році будуть реалізовані за використання моделі DESPRO, але без фінансової підтримки з боку DESPRO“.

IMAG0635.jpg

Зі свого боку Козак Вячеслав, експерт DESPRO з питань децентралізації та соціальної мобілізації, відмітив гарну динаміку у реалізація проекту у м. Тлумач і навіть перевиконання програмних завдань: “Першочергово ми планували будівництво мереж з водопостачання, але сама громада м. Тлумача сприяла тому, щоб це завдання йшло одночасно з питанням водовідведення. Це дуже правильний підхід і унікальна ситуація, на яку звернули увагу і наші швейцарські колеги: наразі всі роботи по водопостачанню відбуваються одночасно з прокладенням мереж і з водовідведення.” Також Вячеслав Козак наголосив на тому, що тенденція до об’єднання Тлумача із територіальними громадами є гарним прикладом співпраці для проекту DESPRO: “Процес об’єднання консолідує наші потуги у напрямку роботи як з малими містами, так і з ОТГ. Тлумач може стати демонстраційним майданчиком у наступній фазі проекту DESPRO і тому ми очікуємо на підтримку цих процесів від обласної влади.”

У свою чергу, керівник проекту DESPRO Оксана Гарнец наголосила на важливості продовження налагодженої співпраці у рамках наступної фази діяльності проекту: “Ми досить повільно починали діяльність в Івано-Франківській області, але зараз все стало на “правильні рейки” і ми дуже позитивно оцінюємо нашу співпрацю. Ми бачимо, що наша методика є ефективною і сподіваємося на її поширення.”

“Тенденція до росту співпраці є. У процесі реалізації проектів значно відчувається підтримка з боку громад, районних адміністрацій, обласної ради і ОДА. З нашого боку, ми готові надалі надавати підтримку,” ― резюмував заступник голови Івано-Франківської ОДА Ярослав Паранюк.

IMAG0632.jpg

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~h9OQ5