Новини DESPRO

16:26 | 12.12.2016

Результати регіонального е-курсу «Депутат місцевої ради: потреби громади – пріоритети - реалізація»

11  і 18 грудня 2016 року утворюються громади, рішення щодо формування яких приймали депутати – слухачі дистанційного (електронного) курсу «Депутат місцевої ради: потреби громади-пріоритети-реалізація», що проходив у вересні-жовтні поточного року на Спільноті практик місцевого розвитку udl.despro.org.ua для депутатів місцевих рад Волинської, Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської, Рівненської та Харківської областей у співпраці з регіональними офісами реформ, облдержадміністраціями та облрадами.

Кожна територіальна громада, аби забезпечити своє благополуччя  та розвиток, має бути конкурентоспроможною щодо інших регіонів та громад, для чого вона має створити для кожної людини комфортне і безпечне середовище. Саме тоді вона зможе конкурувати з іншими громадами за ресурси, робочу силу, ринки збуту.Але для того, щоб виграти боротьбу за ресурси, громада має чітко уявляти, як вона використовує власні ресурси, як презентує себе у зовнішньому середовищі, які стратегічні цілі переслідує, чого хоче досягнути у майбутньому. Зазначене значною мірою залежить від ефективності діяльності депутатського корпусу та органів місцевого самоврядування, і стає можливим за рахунок підвищення кваліфікації депутатів, державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, набуття ними професійних компетентностей як у сфері децентралізації та реформування  місцевого самоврядування, так і у сфері застосування спеціального управлінського інструментарію, зокрема, з управління проектами, що на цей час є дуже актуальним саме у контексті формування та реалізації відповідних стратегій та програм розвитку.

У жовтні 2016 р. на Спільноті практик місцевого розвитку  udl.despro.org.uaШвейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, спільно з регіональними  офісами реформ та обласними радами, вже вдруге відбулося он-лайн навчання депутатів рад (зокрема, об'єднаних територіальних громад Волинської – 11 %, Дніпропетровської – 29 %, Донецької – 9 %, Запорізької – 15 %, Полтавської – 4 %, Рівненської – 9 % та Харківської – 23 % областей), публічних службовців та осіб, що в майбутньому мають намір взяти участь у виборах до місцевих рад. Для реалізації такого навчання на платформі Спільноти практик місцевого розвитку було розроблено відповідний електронний курс: «Депутат місцевої ради: потреби громади – пріоритети – реалізація». З урахуванням потреб сьогодення, матеріали даного е-курсу були спрямовані на розвиток спроможності територіальних громад через реалізацію проектів місцевого та регіонального розвитку.

Слід зазначити, що подібне он-лайн навчання за підтримки проекту DESPRO проходило вже далеко не вперше. За останній період державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування мали можливість навчатися он-лайн на інших популярних курсах: «Управління проектами місцевого розвитку» (у листопаді-грудні цього року даний курс реалізовано вшосте), «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади», «Староста: місцевий лідер, адміністратор, представник інтересів територіальної спільноти» та інші.

Основною метою електронного курсу «Депутат місцевої ради: потреби громади – пріоритети – реалізація», який було розроблено командою Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України спільно з Дніпропетровським офісом реформ, є організація інформаційного обміну, навчання у співпраці, генерування ідей та виступу з ініціативами, що спрямовані на обговорення основних досягнень реформи місцевого самоврядування та відпрацювання ключових моментів діяльності депутата місцевої ради – від виборів до основних напрямів та інструментів діяльності.

Загалом до е-курсу долучилося 239 осіб, з яких 163 (68 %) успішно його завершило. Понад  30 % учасників отримали найвищі бали, що свідчить про не аби який інтерес до навчання та підвищення власних компетентностей.

Навчальна програма даного е-курсу містила питання, пов'язані із перебудовою системи організації влади в Україні, європейським та вітчизняним досвідом здійснення реформ у місцевому самоврядуванні, формуванням управлінських компетентностей депутата місцевої ради в питаннях визначення пріоритетів розвитку громади та вмінням застосовувати інноваційний управлінський інструментарій для підвищення ефективності своєї діяльності, організаційно-поведінковими аспектами діяльності депутата як представника інтересів територіальної спільноти.

Під час навчання учасники мали можливість обговорити спільні проблеми та перспективи депутатської роботи у тематичних форумах: «Інструменти діяльності депутата» та «Особливості комунікацій депутата місцевої ради». Результати обговорень свідчать про значний інтерес, який викликала тематика співробітництва громад, визначення можливостей та перешкод в реалізації місцевих ініціатив, особливостей стратегічного планування територій, питання налагодження системи комунікацій депутата з громадою та громадськими організаціями, з головою ради, виконкомом, старостами та, навіть, із самими колегами-депутатами.

Протягом всього навчання здійснювалося експертний супровід учасників на спеціалізованих форумах. У «Кімнаті експертів» було розглянуто близько 300 питань та відповідей, у «Кімнаті представників регіонального офісу реформ» – понад 80, в «Юридичній консультації» – понад 50.

Значний інтерес викликало спілкування на форумі «Кращі практики роботи об'єднаних територіальних громад», де обговорювалися питання ролі старости громади в питаннях розвитку територій, діяльності ЦНАП, та інші питання, наприклад, за такими цікавими для обміну досвідом темами, визначеними самими учасниками курсу: «Бути першими і бути кращими – такий девіз Вакулівської (Жовтневої) громади Дніпропетровської області», «Створення опорної школи в громаді – з досвіду Солонянської ОТГ Дніпропетровської області», «Об’єднавшись – це сила, а в силі є прагнення – не чекати, а йти вперед!!!», «Запровадження досконалої моделі ЦНАП за принципом «єдиного вікна» та створенням віддалених робочих місць адміністраторів для зручності суб’єктів звернення».

moz-screenshot-21.png

Багато повідомлень надійшло і на форум вражень та побажань зі словами вдячності та позитиву від спілкування. Говорячи про власні враження та корисність курсу, практично всі учасники підкреслили, що вони отримали багато нових знань у різних напрямках діяльності депутата, дуже багато корисної і цікавої інформації, консультацій, відповідей на власні запитання. Як зазначив один із учасників курсу: «з огляду на динаміку форумів, навколо команди курсу гуртуються дійсно цілеспрямовані, віддані партнери».

Також учасники стверджували, що спілкування з депутатами з різних куточків країни надало їм можливість почути різні думки, настрої, досягнення, обговорити пропозиції.

Особливістю курсу став формат обміну досвіду щодо децентралізації між регіонами, ініціаторами якого стали координатори Центрів розвитку місцевого самоврядування у Дніпропетровській (Олена Тертишна), Волинській (Анатолій Пархомюк), Донецькій (Артем Вівдич), Запорізькій (Олександр Свистун), Полтавській (Ірина Балибіна), Рівненській (Руслан Сивий) та Харківській (Діана Баринова) областях.

 

Чикаренко І.А., Кірєєва О.Б., Тертишна О.А.

 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~3mrwx