Новини DESPRO

16:25 | 01.02.2017

Представники DESPRO взяли участь в X Форумі Європа – Україна, Жешув, Польща 27-28 січня 2017

Форум – один з ключових заходів, які регулярно проводить Інститут східноєвропейських досліджень. Цього разу швейцарсько-український проект DESPRO виступив партнером заходу, метою та головною темою якого стала модернізація і розвиток потенціалу нашої держави, а також напрямок і темп проведення реформ в Україні. Закономірно, що децентралізація в Україні була однією з найважливіших тем обговорення Х Форуму Європа - Україна. 

Перша панельна дискусія, модератором якої стала Оксана Гарнець, керівник проекту DESPRO в Україні, була присвячена питанням підвищення конкурентоздатності міст і регіонів та активізації інвестиційної діяльності. 

Очевидно, що зростання конкурентоздатності є важливою метою економічної політики. Це стосується не тільки бізнес структур , але міст і регіонів також. Вдала презентація певного міста, як такого, що є зручним для проживання, приємним для відвідування та перспективним з точки зору фінансових інвестицій, має велике значення для підвищення привабливості та просування бренду міста. 

Учасники дискусійної панелі серед яких були представники експертного середовища, та місцевого самоврядування України, представники польського бізнесу та польського Центру Європейських проектів обговорили шляхи ефективного просування міста чи регіону та визначили хто має бути залучений до цього процесу. 

IMG_5178.JPG  

Один з авторів українських реформ, директор Інституту громадянського суспільства, Анатолій Ткачук представив динаміку економічної ситуації в Україні та висвітлив зміни, що принесла реформа, розширивши можливості місцевого самоврядування впливати на розвиток своїх територій та формувати їх інвестиційну привабливість. У якості прикладу спікер навів Сатанівську об’єднану територіальну громаду Хмельницької області, яка вже сьогодні визначилась із своїми стратегічними пріоритетами і активно залучає інвесторів до свого розвитку. 

16425538_10208350783109131_861347875_n.jpg

Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний, вказав на велике практичне значення стратегічного планування розвитку територій, яке дає можливість не тільки визначати місцеві пріоритети розвитку, але формувати сприятливе середовище для інвестицій у місті. 

Виконавчий директор Асоціації малих міст України Валентина Полтавець, зосередилася на необхідності та можливостях навчання представників місцевого самоврядування і, особливо, новостворених об’єднаних громад. 

IMG_5186.JPG

Голова ради НУО «Інститут врядування» Анатолій Чемерис, акцентував увагу на конкретних умовах підвищення інвестиційної привабливості малих міст України, навів успішні приклади малих міст ( у Львівській, Чернігівській, Одеській, Дніпропетровській областях), які вдало сформували свої інвестиційні пропозиції та залучили інвесторів до вирішення своїх стратегічних завдань розвитку. 

Президент ”Аеропорт Жешув-Ясьонка Ltd” Міхал Табіш, представив свою достатньо оптимістичну позицію, як представника польського бізнесу, щодо можливостей і потенціалу співпраці з Україною у різних сферах і висловив сподівання на те, що зміни, котрі відбуваються в Україні зможуть полегшити та прискорити таку співпрацю. 

На завершення дискусії Анджей Слодкі, представник польського Центру Європейських проектів окреслив ті можливості, які надає у Польщі цей центр, а також зупинився на потенційних можливостях співпраці з українськими структурами. 

IMG_5181.JPG

Учасники дискусійної панелі, модератором якої виступила експертка DESPRO Марина Бриль, обговорили модель місцевого самоврядування, яка була б прийнятною для нашої країни в складних геополітичних умовах.

Спікери зазначили, що військові дії на Сході України та анексія Криму не залишають сумнівів щодо розвитку України саме як унітарної держави. Разом з тим, ефективність врядування забезпечить наріжний європейський принцип самоврядування – субсидіарність, а також розумний та збалансований підхід до розподілу ресурсів, повноважень та відповідальності між місцевим регіональним та центральним рівнями. 

Народний депутат України Юрій Бублик підкреслив важливість рівності всіх регіонів і відсутності особливих статусів для окремих територій. 

16402179_10208350803549642_455775354_n.jpg

Директор Інституту регіонів Європи (IRE) Франца Шаусберга з Австрії висловив думку, що: "Сепаратизм - це наслідок централізації! Децентралізація та підсилення регіонів - це протидія сепаратизму!" 

Польський експерт Марчин Свенчицькі у своїй промові виокремив ряд проблем, що їх потрібно вирішити в ході проведення реформи, а саме: відсутність кінцевого територіального розподілу; чіткого поділу компетенцій; сталої бази доходів громад, щоб вони могли заздалегідь планувати свої бюджети. Пан Свенчицькі також висловив думку, що на заваді реформі стає надмірна її політизація, а також недостатня координація процесу. 

Один із «архітекторів» української реформи Юрій Ганущак розповів про головні принципи, на основі яких децентралізація в Україні має великі шанси на успіх. На його переконання цими принципами є міцний теоретичний фундамент, поступовість, добровільність та контроль. Він пояснив свою тезу тим, що в основі реформи лежить Європейська хартія місцевого самоврядування, реформа ретельно та ґрунтовно готувалася 10 років, тож якщо послідовно її реалізувати система буде стійкою. 

16443532_10208350796229459_327777134_n.jpg

Ганущак переконаний, що принцип добровільності має бути наріжним каменем змін і фактором сталості результатів, тож доки всі не визріють до сприйняття реформи, не можна приймати централізоване рішення про завершення. 

Щодо функцій контролю, експерт висловив побажання, щоби український префект був не настільки жорсткий, як воєвода у Польщі та не настільки хитрий, як префект у Франції. В нашій реформі має бути симбіоз французької та польської системи, з вкрапленням німецького досвіду. 

Але життя вносить свої корективи в напрацювання «архітекторів реформи». Реформа має опиратися на локальні еліти. Доки не буде вимоги знизу, парламентарі не захочуть підтримувати реформу, адже політики прагнуть мати політичні дивіденди. 

Голова Тернопільської ОДА, Степан Барна спростував поширений міф про те, що всі місцеві держадміністрації проти реформи. В якості прикладу він навів свою область – лідера за темпами формування об'єднаних територіальних громад. 

В цілому, обговорення продемонстрували, що реформи в Україні призвели до зміни парадигми діяльності місцевого самоврядування і зорієнтували його на інтенсивний розвиток, формування бренду територій та активний пошук інвесторів. Не можна вже говорити про масовість цього процесу, але значні позитивні зрушення мають місце. З іншого боку, можна говорити про певний інтерес польського бізнесу та європейських структур до інвестування проектів в Україні.

16443357_10208350804109656_868974588_n.jpg

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~EBkfT