Новини DESPRO

16:57 | 22.11.2018

Міжмуніципальне співробітництво на Вінниччині: якісні послуги для громади

9 листопада у Вінниці відбувся круглий стіл «Впровадження Закону України "Про співробітництво територіальних громад": стан та перспективи розвитку».

 Вінниця-9-11-18.jpg


Народний депутат України, заступник голови Комітету з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Кудлаєнко наголосив, що даний закон — це інструмент для досягнення спроможності громад через об’єднання ресурсів. За словами депутата низка територіальних громад вже зрозуміли це і успішно користуються такими механізмами. Ресурси розпорошуються і для великого обсягу робіт, таких як дороги, транспорт, комунальні питання, енергоефективність, краще об’єднуватися в рамках міжмуніципальних договорів співпраці.

Тарас Журавель, керівник проекту GIZ «Реформа управління на сході України II», зазначив, що співробітництво територіальних громад є інноваційним інструментом в реалізації реформи місцевого самоврядування. У рамках проекту були розроблені секторальні моделі співробітництва громад у таких галузях: управління твердими побутовими відходами, розвиток місцевої пожежної охорони, інтернет-технологій та надання адміністративних послуг.

 

Вінниця-9-11-18-1.jpg

За результатами круглого столу експерт з питань публічних послуг та моніторингу DESPRO Вячеслав Сороковський розповів:
- Кількість випадків співробітництва зростає. Це видно з кількості зареєстрованих договорів співробітництва. У той же час звертає на себе увагу необхідність вибору правильної форми співробітництва. Правильної — це такої, яка б відповідала предмету співпраці та характеру відносин громад. Поки що з усіх форм превалює "реалізація спільного проекту". За нашими оцінками, не менше половини договорів у сфері управління відходами, які укладені у форму реалізації спільного проекту, мали б укладатися в іншій формі. 
Кожен випадок співробітництва є унікальним. Важко знайти абсолютно схожі приклади співробітництва. Важливо ґрунтовно опрацьовувати умови договору, щоб уникнути можливі ризики під час реалізації співробітництва.
Зараз стало популярним порівнювати регіони за кількістю укладених договорів співробітництва так само, як і кількістю створених ОТГ. Здорова конкуренція не завадить, звичайно. Проте варто було би вже зараз переходити від оцінки «за кількістю» до оцінки «за якістю». Зрештою, договір співробітництва — не самоціль. Адже співробітництво має вирішувати задачу покращення якості послуг на рівні громад.

Нагадаємо, що Закон «Про співробітництво територіальних громад» є чинним з липня 2014 року. Станом на цей час 1050 громад стали користувачами інструменту міжмуніципального співробітництва, уклавши загалом 276 договорів. Вінницька область займає друге місце в Україні за кількістю втілених проектів міжмуніципального співробітництва (55), поступаючись лише Полтавській (85).

Захід організовано Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за підтримки Проекту «Реформа управління на сході України», що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, та Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~uaMN0