Новини DESPRO

14:32 | 16.01.2020

Е-курс "Управління проектами місцевого розвитку - 9": основні результати




У грудні 2019 року завершився он-лайн курс «Управління проектами місцевого розвитку - 9», що традиційно щорічно відбувається на он-лайн платформі Спільнота практик: сталий розвиток.

Цьогоріч більше 900 учасників зарахувалися для участі у курс, який був відкритий для зарахування всіх зацікавлених.

Особливістю курсу цього року було те, що у стартовому модулі учасники могли зробити вибір повноти проходження е-курсу: лише «ТЕОРІЯ» чи «ТЕОРІЯ» + «ПРАКТИКУМ».

Учасники, які потребували знати: "Що таке "правильний" проект?; Як його підготувати?" змогли вивчати матеріали курсу, скласти тестові завдання, ставити і обговорювати дискусійні питання у експертному середовищі Спільнота практик: сталий розвиток.

Електронні сертифікати про успішне завершення курсу «Теоретичні основи управління проектами місцевого розвитку» отримали 234 учасники, набравши 60 балів з максимальних 100 за програмою курсу.

Учасники, які шукали ефективне рішення проблем громади й намагалися самостійно розробити конкурентну проектну пропозицію для залучення ресурсів і мобілізації громади, а також поділитися власним досвідом і вивчити досвід інших учасників спільноти шляхом взаємооцінювання концепцій проектів, окрім вивчення теорії взяли участь у «Практикумі з розробки та взаємооцінювання концепцій проектів».

114 учасників пройшли два етапи Практикуму «Підготовка концепції проекту місцевого розвитку»:
• розроблення учасником концепції власного проекту місцевого розвитку та її представлення на оцінку іншими учасниками курсу, і
• взаємооцінювання концепцій: робота в якості експерта з оцінювання трьох концепцій проектів, підготовлених іншими учасниками, та надання відгуків для їх авторів.

За відгуками учасників, Практикум значною мірою підвищує ефективність навчання, дозволяє критично подивитись на власні концепції, місцеві проблеми і можливості їх вирішення на базовому рівні.

За результатами максимальної повноти участі е-курсі, а саме:
• успішного проходження курсу «Теоретичні основи управління проектами місцевого розвитку»;
• вчасного подання роботи (концепції проекту) для взаємооцінювання серед учасників курсу та вчасного оцінювання та написання відгуків на три роботи своїх колег (у ролі експерта) під час «Практикуму з розробки та взаємооцінювання концепцій проектів»; отримання прохідної оцінки: 12 балів з 24 можливих за підготовлену концепцію проекту і 8 балів з 16 можливих за роботу в якості експерта,
77 учасників отримали друковані сертифікати про успішне закінчення е-курсу «Управління проектами місцевого розвитку – 9».

Цьогорічною новацією курсу було запровадження окремих відзнак за кращу експертну роботу по оцінюванню трьох концепцій. Такі друковані відзнаки за кращі експертні роботи впродовж Практикуму отримали 13 учасників.

Учасники Спільноти практик, які взяли участь у навчанні змогли розвинути власну компетентність у сфері управління проектами, що забезпечить їх здатність до:
• виявлення потреб і проблем місцевого розвитку, знаходження нових підходів до задоволення вимог громади відповідно до пріоритетів стратегії її розвитку;
• формулювання складників концепції проекту, а саме: призначення, мета проекту, заінтересовані сторони проекту, їх потреби і вимоги до продукту проекту, проектні рішення, очікувані результати, основні види діяльності за проектом та етапи реалізації проекту, необхідні ресурси, ризики та фактори забезпечення сталості результатів проекту;
• оцінювання змісту елементів концепції проектів місцевого розвитку та надання рекомендацій щодо їх удосконалення;
• комунікації та обміну досвідом із колегами-практиками та експертами у Спільноті практик;
• поширення практики управління за допомогою проектів у своїх організаціях і громадах.

За результатами курсу по всій Україні громади зможуть отримати нові ідеї, розробити і успішно реалізувати програми і проекти задля забезпечення сталого розвитку!

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~XAWEn