Новини DESPRO

10:59 | 18.12.2009

Децентралізація підвищить конкурентоспроможність регіонів

Бути чи не бути реформі місцевого самоврядування? – таке питання обрали для дискусії організатори публічних дебатів, які пройшли 17 грудня в Києві.

 Організатори: Фонд «Ефективне Управління» та компанія Intelligence Squared (Лондон, Великобританія).

 Спікери:

 ЗА: Ірина Хакамада, кандидат економічних наук, доцент (Російська Федерація); Володимир Гройсман, мер м. Вінниця.

 ПРОТИ: П’єр Дефрень, виконавчий директор коледжу Мадаріага при Фонді «Європа», економіст та співробітник вищих державних органів Європи з 1970 по 2005 рр. (Франція); Володимир Яцуба, народний депутат України, екс-міністр регіонального розвитку та будівництва України.

 Учасниками заходу стали мери міст України, представники Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Шведського агентства з розвитку та співробітництва (SIDA), вітчизняні та зарубіжні експерти з питань децентралізації, серед яких була присутня також і Оксана Гарнець, керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

 На думку учасників дебатів, що виступали за децентралізацію влади, проблема сьогодні полягає в тому, що центральні органи влади бояться випустити з своїх рук важелі впливу.

 "Іншого шляху просто немає. Якщо ми прагнемо забезпечити нормальні  стандарти життя, проблеми треба вирішувати не в високих кабінетах, а там, де живуть люди. І шанси змінити ситуацію реальні – лідери місцевого самоврядування все більше усвідомлюють, що вони не мають права не тільки просити, але й наполягати на тому, щоб до них прислуховувались", – заявив під час дебатів мер Вінниці Володимир Гройсман.

 У свою чергу Ірина Хакамада підкреслила, що децентралізація неминуча. "Період стабільності глобальної економіки закінчився. Попереду на нас чекає турбулентна хвиля, пов’язана з появою нових економічних гравців. У цих умовах перемагає тільки відповідальність. Відповідальність всіх економічних суб’єктів: національних економічних систем, корпорацій, підприємців. Відповідальність – це децентралізація", - пояснила вона.

 Інші спікери дебатів виступали за часткову децентралізацію. Так, народний депутат від Партії регіонів, екс-міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба заявив, що вести мову про децентралізацію доречно у частині формування місцевих бюджетів з урахуванням можливостей кожної області, та подальшим їх переходом на фінансове самозабезпечення.

 Він також відзначив, що в умовах кризису та політичної нестабільності в Україні функції управління на центральному та регіональному рівнях необхідно консолідувати, побудувати чітку систему підлеглості, а також відпрацювати узгоджену процедуру ухвалення рішень.

 Про ризики, пов’язані з децентралізацією повноважень, фінансових ресурсів та відповідальності, заявив виконавчий директор коледжу Мадаріага при Фонді «Європа» П’єр Дефрень. На його думку, децентралізація стане бар’єром до розвитку регіонів і у подальшому - загрозою єдності України.

 «Спочатку необхідно виправити проблеми, які стали хворобою українського суспільства: політичну нестабільність, корупцію, кумівство, інфраструктурний дефіцит. І тільки потім можна перейти до питання децентралізації», - вважає французький фахівець.

 Дебати проводилися в стилі «Оксфордського клубу». Присутні мали змогу поставити спікерам запитання, що їх цікавлять. Під час заходу відбулось інтерактивне голосування. «За» твердження «Децентралізація підвищить конкурентоспроможність регіонів» віддали свої голоси 70% присутніх, «проти» проголосували 22%, і 8% взагалі не визначились. 

 

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~KxcB5