Новини DESPRO

16:33 | 25.02.2010

Швейцарське бюро співробітництва – 10 років плідної роботи в Україні

Свій десятий день народження Швейцарське бюро співробітництва (ШБС) відсвяткувало разом із партнерами 25 лютого 2010 року. На заході були присутні такі почесні гості, як Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Й.В. пан Георг Цюблер та Міністр регіонального розвитку та будівництва України пан Василь Куйбіда. Також серед запрошених були представники проектів, що реалізує ШБС, зокрема пані Оксана Гарнець – керівник проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. 

Директор Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва в Україні пан Мануель Еттер, говорячи про результати роботи в Україні впродовж 10 років, наголосив на успішній діяльності проекту DESPRO. «Гарні досягнення ми маємо в різних сферах, у різних галузях. Неодмінно хотів би згадати про співробітництво впродовж останніх років у галузі поліпшення системи управління та сприяння ефективному місцевому розвитку через процеси децентралізації. Йдеться про залучення місцевого населення, місцевих громад до всіх процесів, які відбуваються в тих галузях, де ми працюємо. Зокрема, до ухвалення рішень. Це призводить до зростаючої відповідальності за реалізацію цих ухвал. Скажімо, різні асоціації та об’єднання все частіше та активніше беруть участь у процесах планування, в тому числі, й на національному рівні. Це свідчить про те, що зміцнюються основні засади громадянського суспільства, що є надзвичайно важливим в розвитку будь-якої держави», - сказав він.
Швейцарія має довгу традицію та досвід надання міжнародної допомоги. Минулого року її обсяг перевищив 2 мільярди доларів (понад 0,4 % валового національного доходу). Практика надання гуманітарної допомоги та підтримка багатосторонніх донорських проектів з боку Швейцарії вважаються взірцем для інших донорів. Швейцарія бере активну участь в міжнародних дискусіях стосовно підтримки ефективного врядування та технічного співробітництва в країнах, що розвиваються, та країнах з перехідною економікою.
 

З історії ШБС
У 1997 році Швейцарська Конфедерація та Україна уклали двосторонню Угоду про технічне та фінансове співробітництво, яка була ратифікована та набула чинності у 1999 році. З метою ефективної координації проектної діяльності в рамках такої співпраці на початку 2000 року було засновано Швейцарське бюро співробітництва (ШБС), яке представляє в Україні дві урядові агенції Швейцарської Конфедерації – Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (ШАРС/SDC) та Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (ДСШЕП/SECO).
 

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~QuZXq