Новини DESPRO

15:33 | 18.03.2010

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В ДІЇ

Питання використання успішного досвіду Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO у сфері децентралізації та підтримки місцевого самоврядування, участі проекту у підтримці регіонального розвитку України обговорювалися під час конференції «Децентралізація в дії», яка відбулась 16 березня у м. Києві. Партнери DESPRO підбили підсумки діяльності першої фази проекту у 2007 – 2009 роках, а також обговорили головні завдання і пріоритети другої фази.
 
Як зазначила керівник проекту DESPRO в Україні Оксана Гарнець, бюджет другої фази збільшено майже вдвічі. «Швейцарсько-український проект DESPRO в рамках реалізації першої фази у 2007-2009 рр. вже забезпечив інвестування 3,2 млн. швейцарських франків (близько 3 млн. дол.) у започаткування моделей децентралізованого надання послуг, зокрема водопостачання, на районному, сільському та муніципальному рівнях, у Вінницькій області та АР Крим, а також на підвищення потенціалу службовців різних рівнів та на підтримку реформ.  1 лютого поточного року розпочато другу фазу, яка триватиме до 31 грудня 2012 р., і ми плануємо витратити 4,9 млн. швейцарських франків технічної допомоги на консолідацію отриманого досвіду, створення ефективної системи управління знаннями та подальшу підтримку процесів реформ у державі. При цьому ми розширюємо географію діяльності та спектр впливу. І тепер, окрім Вінницької області та АР Крим, проект буде реалізовано у Сумській області», - наголосила Оксана Гарнець.
 
Головними завданнями другої фази DESPRO є покращення якості послуг і доступу до них у цільових районах, а також впровадження ефективних моделей управління знаннями у секторі децентралізації і місцевого самоврядування, інтегрування досвіду проекту DESPRO у діяльність органів влади всіх рівнів та всебічна підтримка процесу національного реформування з розбудови децентралізації і місцевого самоврядування. Оскільки застосовані у першій фазі діяльності DESPRO організаційні підходи та досвід можуть бути використані в рамках майбутньої територіально-адміністративної реформи, проект «Підтримка децентралізація в Україні» сприяє ефективному діалогу між різними гілками та рівнями влади, підтримує широке обговорення реформ у регіонах. Основним партнером DESPRO в цій сфері є Міністерство  регіонального розвитку та будівництва України.
 
В свою чергу заступник міністра регіонального розвитку і будівництва України Анатолій Ткачук наголосив, що за роки діяльності проекту DESPRO було налагоджено дуже тісну співпрацю між Міністерством та швейцарськими партнерами. За останні кілька років було розроблено потужну законодавчо-проекту базу: Концепцію реформи місцевого самоврядування, Проект Закону «Про внесення змін до Конституції України», Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації", Проект Закону «Про адміністративно-територіальний устрій», Проект Закону «Про місто-герой Севастополь», Проект Закону «Про порядок проведення адміністративно-територіальної реформи та реформи місцевого самоврядування». Також Міністерством регіонального розвитку та будівництва України підготовлено проект Концепції адміністративно-територіального устрою України, яка пройшла всі узгодження центральних органів виконавчої влади та внесена на розгляд Кабінету Міністрів України. Було розроблено проект Концепції підвищення кваліфікації та перекваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування і депутатів місцевих рад. «
 
Я переконаний, що будь-які секторальні реформи чи реформи на національному рівні приречені на провал, якщо в нас не буде побудована ефективна, системна і відповідальна влада на всіх рівнях адміністративно-територіального устрою», - вважає Анатолій Ткачук. Він також підкреслив, що «діяльність проекту DESPRO і нового складу міністерства має носити синергетичний характер».
 
У роботі взяли участь: Директор Швейцарського Бюро Співробітництва в Україні Мануель Еттер, заступник міністра регіонального розвитку та будівництва України Анатолій Ткачук, перший заступник голови Вінницької ОДА Валерій Коровій, Директор Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Йорґ Крістен, представники Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Міністерства житлово-комунального господарства України, інших центральних органів виконавчої влади, керівництва Вінницької області та Автономної Республіки Крим, міжнародних організацій, представники районів-партнерів DESPRO, а також сільських громад.
 
Фоторепортаж з Конференції партнерів DESPRO "Децентралізація в дії" можна переглянути за цим лінком:
 
despro.org.ua/knowledge-base/best-practices/galleries/9
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~2xTWM