Новини DESPRO

18:18 | 15.04.2010

Експерти з питань децентралізації обговорили впровадження ефективних моделей управління знаннями у цій сфері

Експертне обговорення, присвячене впровадженню ефективних моделей управління знаннями у сфері децентралізації, відбулось 15 квітня у Києві.
Дискусія була викликана необхідністю врахувати думки національних експертів та партнерів, а також визначити підходи, концепції і методи управління знаннями та досвідом DESPRO.

Одним з головних завдань другої фази проекту DESPRO є розробка та інтеграція ефективних моделей управління знаннями у місцеві системи управління. У цьому вимірі проект має на меті підвищити потенціал місцевих органів влади шляхом розробки механізмів обміну досвідом та інформацією на місцевому, регіональному і національному рівнях та забезпечити доступ до вільного користування цією інформацією цільовими групами DESPRO. Інструментами управління знаннями у сфері децентралізації можуть виступати бази даних, ресурсні центри, семінари, словники термінів, бібліотеки, публікації, web–портал, навчання тренерів, навчальні курси для державних службовців, курси електронного навчання тощо. Об’єднання цих інструментів в єдине ціле може стати потужним центром з управління знаннями.

У процесі обговорення експерти дійшли висновку, що напрацювання кращих практик підвищення кваліфікації працівників ОМС та їх застосування, а також переклад іншомовних аналітичних матеріалів могли би бути цінними для посилення спроможностей держслужбовців. За словами голови правління Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука, аби створити сталу та дієздатну систему управління знаннями у країні, необхідно розробити чітку стратегію та алгоритми вирішення цього питання за ефективні кошти. Заступник виконавчого директора Асоціації міст України Анатолій Чемерис переконаний, що для створення такої системи обов’язково необхідне держзамовлення.

Усі експерти погодилися із тим, що дуже важливо піднімати рівень обізнаності населення у сфері децентралізації, особливо у селах, комп’ютеризувати сільради задля налагодження ефективних інформаційних потоків.

Ця дискусія стала першою у циклі подібних зустрічей.  

Експертами виступили: Берта Камачо (Швейцарський центр ресурсів та консультацій з питань розвитку - skat), Анатолій Чемерис (Асоціація міст України), Анатолій Ткачук (Інститут громадянського суспільства), Олександр Гончарук (Інститут соціології НАНУ), Вячеслав Козак (Міністерство житлово-комунального господарства), Наталія Протасова (Національна академія державного управління), Оксана Гарнець (Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO), а також спеціалісти DESPRO.
 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~yh4Ve