Новини DESPRO

16:36 | 12.05.2010

Реформування законодавства України про місцеві вибори - в інтересах територіальних громад

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за необхідність проведення виборів до Верховної Ради України за відкритими партійними списками та повернення до мажоритарної системи на виборах органів місцевого самоврядування.

За внесення відповідних змін до Конституції України В.Литвин висловився 12 травня, відкриваючи парламентські слухання на тему: «Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад».

Голова Верховної Ради України зазначив, що недосконалість існуючої системи місцевих виборів є першопричиною усіх проблем і негараздів, які переживає Україна, насамперед з огляду на те, що ця система не враховує інтереси місцевих громад. Тому, на його переконання, від розв`язання існуючих проблем місцевого самоврядування залежатиме розвиток України та її майбутнє. Пропорційна виборча система з голосуванням за закритими списками кандидатів зруйнувала взаємозв’язок у територіальній громаді між депутатом і виборцями, котрі «позбавляються дієвих важелів впливу на депутатів, які фактично не представляють їхні інтереси у відповідній раді».

«Впровадження на місцевих виборах пропорційної виборчої системи фактично унеможливлює оновлення влади, а тотальні закриті списки призводять до включення у них людей, що не мають жодного стосунку до територіальних громад», - зазначив він.

На першому установчому засіданні Ради регіонів, яке відбулося 11 травня, йшлося про необхідність забезпечення цивілізованого і відкритого обрання органів місцевого самоврядування й забезпечення належної матеріально-фінансової бази для їхнього функціонування. Тому не пізніше 1 серпня пропозиції, принципове бачення системи організації і проведення місцевих виборів мають надійти з регіонів.

Від Швейцарського бюро співробітництва в Україні була присутня Програмний менеджер Олена Литвиненко, від Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO - його керівник Оксана Гарнець.

За матеріалами прес-служби Верховної Ради України


Ознайомитися із Проектом Закону про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) можна тут:

http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=34696
 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~6qWAy