Новини DESPRO

23:02 | 02.12.2010

10 швейцарсько-українських проектів щодо охорони здоров’я, розвитку економічного потенціалу і місцевого самоврядування успішно реалізуються на Вінниччині

Представники Швейцарського бюро співробітництва в Україні вже черговий раз завітали на Вінниччину, адже з регіоном їх зв’язують роки тісної співпраці в реалізації спільних проектів. 2 грудня 2010 року директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Мануель Еттер зустрівся з головою облдержадміністрації Миколою Джигою, головою обласної ради Сергієм Татусяком, Вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом для обговорення результатів реалізації швейцарсько-українських проектів на Вінниччині та втілення нових перспективних напрямків співробітництва на 2011-2014 роки.

Мануель Еттер зазначив, що, беручи до уваги суттєвий позитивний досвід, набутий під час реалізації вищезазначених проектів та результати втілених у життя проектів, для Уряду Швейцарії співпраця з Вінницькою областю та містом Вінницею і надалі залишатиметься пріоритетною в контексті реалізації Стратегії швейцарсько-українського співробітництва на 2011-2014 роки.

Голова облдержадміністрації Микола Джига наголосив, що Вінниччина теж має ряд серйозних проектів, які будуть втілені у життя у найближчому майбутньому. Особливо, це стосується створення потужного медичного комплексу (університетської лікарні) на базі Вінницького медичного університету, адже влада завжди на перше місце ставить здоров’я людини, модернізації житлово-комунального господарства, АПК і переробної промисловості.

Начальник головного управління економіки облдержадміністрації Андрій Гижко підкреслив, що, відповідно до опитування проведенного серед територіальних громад області, поміж найбільш перспективних напрямків співробітництва на 2011-2014 рр. вінничани хотіли би бачити вирішення проблеми твердих побутових відходів і їх утилізації, ремонт комунальних доріг, реконструкції мереж зовнішнього освітлення, освітьої роботи – щоб навчити активістів правильно визначати основну проблему громади і організувати роботу на місцях тощо.

Станом на грудень 2010 року в районах Вінницької області та місті Вінниці за фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні, Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (ШАРС) та Державного секретаріату Швейцарії з питань економіки (ДСШЕ) реалізуються 10 потужних програм і проектів. Це спільні швейцарсько-українські проекти «Здоров’я матері та дитини» (з фінансуванням у 3,9 мільйона швейцарських  франків); «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO – 4,9 мільйона швейцарських  франків), «Сталий розвиток аграрного виробництва в Україні» (3,8 мільйона швейцарських  франків за 2003-2010 роки) та інші.

За словами керівника проекту DESPRO в Україні Оксани Гарнець, в результаті діяльності DESPRO у Вінницькій області реалізовано 20 проектів місцевих громад. Досягнуто значних соціальних та економічних результатів: більше 6 тис. сільських мешканців Тульчинського, Калинівського та Іллінецького районів одержали можливість користуватися якісними послугами водопостачання, загальна вартість проектів склала понад 4 млн. 222 тис. грн., з яких близько 51% - внесок Швейцарсько-українського проекту DESPRO.

З використанням матеріалів прес-служби Вінницької ОДА 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~As5U3