Новини DESPRO

19:57 | 08.12.2010

Територіальна самоорганізація: Завдяки? Всупереч ? Перспектива?

Проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO у співпраці із Всеукраїнським тижневиком «Дзеркало тижня» провели круглий стіл для представників місцевих органів влади та активістів громад на тему «Територіальна самоорганізація: Завдяки? Всупереч ? Перспектива?» 8 грудня 2010 року.

Ділявер Хайредінов, заступник голови Нижньогірської районної державної адміністрації АР Крим та координатор районної робочої групи проекту DESPRO, зазначив, що одна з основних перешкод на шляху самоорганізації людей – це невіра у те, що проекти із покращення водопостачання будуть результативними, а фінансова підтримка з боку Швейцарської Конфедерації – безповоротною. «Проекти громад у Нижньогірському районі стали економічною платформою для сталого розвитку. Тепер інші донорські організації готові співпрацювати із районом. Там, де є безперебійне водопостачання, оживають різні сфери життя – організовуються футбольні команди, набагато легше займатися овочівництвом. Хоча це і звучить дивно для міського жителя, але сільські жінки тепер можуть дозволити собі автоматичні пральні машини», – сказав Ділявер Хайредінов.

Активіст громади с. Нова Гребля Калинівського району Віра Гончарук поділилися із учасникам круглого столу досвідом своєї громади щодо самоорганізації та впровадження проекту із водопостачання. Вона розповіла, що у її селі люди настільки звикли, що дістають воду з колодязів, що їх було дуже складно переконати у всіх перевагах водопостачання у домогосподарствах. Саме визначення та освідомлення спільної проблеми згуртувало людей. За її словами, найважче було зробити перший крок. Але тепер люди вже самі йдуть назустріч розвитку свого села, до підвищення комфорту свого життя.

Олег Новіков, начальник організаційного відділу Тульчинської районної державної адміністрації та координатор районної робочої групи проекту DESPRO, відзначив, що місцеве самоврядування має бути деполітизованим для того, аби краще виконувати свої прямі обов’язки перед народом. Його думку розділили всі учасники круглого столу. «Свою ж функцію я бачу у координації громад Тульчинського району у пошуку різних шляхів та можливостей для розвитку, в тому числі за допомоги іноземних донорів», – зазначив він.

Учасники круглого столу обговорили проблемні питання сільських громад та малих міст, шляхи їх вирішення, висловили свій погляд на перспективи проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні. У провідних експертів з місцевого самоврядування, розробників реформ у цій галузі та міських голів була добра можливість безпосереднього спілкування із тими людьми, які відчують на собі результати цих реформ.

У круглому столі взяли учать:
Павло Козирєв (міській голова міста Українка), Володимир Удовиченко (міській голова міста Славутич), Анатолій Ткачук (директор Інститут громадянського суспільства), Юрій Ганущак (експерт з питань управління територіями), Анатолій Чемерис (експерт з управління знаннями проекту DESPRO), Оксана Гарнець (керівник проекту DESPRO в Україні), Віра Гончарук (активіст громади с. Нова Гребля Калинівського району Вінницької області), Олег Новіков (начальник організаційного відділу Тульчинської районної державної адміністрації, координатор районної робочої групи проекту DESPRO у Тульчинському районі Вінницької області), Ділявер Хайредінов (заступник голови Нижньогірської районної державної адміністрації АР Крим, координатор районної робочої групи проекту DESPRO у Нижньогірському районі), експерти DESPRO, представники ЗМІ. 

Журнал "ВІЧЕ" www.viche.info

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~VVDD9