Новини DESPRO

08:32 | 04.02.2011

Проект із міжмуніципальної співпраці для покращення управління твердими побутовими відходами планується до реалізації у Тульчинському районі

Міжпроектна робоча група Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» провела підготовчу зустріч у рамках планування проекту щодо поводження з твердими побутовими відходами в Тульчинському районі. У ході зустрічі учасники та учасниці обговорили поточний стан сфери поводження з твердими побутовими відходами у м. Тульчин, с. Суворовське та с. Кинашів Тульчинського району, визначили головні проблеми у цій сфері на місцевому рівні, створили місцеву робочу групу та наглядовий комітет міжмуніципального проекту та запланували стартовий семінар з планування цього проекту.

Проблема поводження з твердими побутовими відходами є однією з найбільш гострих для малих міст в Україні. Вона потребує негайного розв’язання і в Тульчинському районі, населення якого становить майже 60 тисяч жителів. Санітарна ситуація погіршується в більшості населених пунктів району, з’являються нові неконтрольовані сміттєзвалища, а існуюче сміттєзвалище вже давно вичерпало свою потужність щодо розміщення зростаючої кількості побутових відходів району. В той же час, науково обґрунтована ефективна модель та правила щодо поводження твердими побутовими відходами в районі не розроблені. Саме тому проекти ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» та Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» надають допомогу місту Тульчин, Тульчинській районній раді та прилеглим сільським громадам для розв’язання проблем, пов’язаних зі збором, сортуванням, вивезенням та утилізацією або переробкою твердих побутових відходів на території цих громад. У рамках унікального для України пілотного проекту з міжмуніципальної співпраці буде розроблено оптимальну модель поводження з твердими побутовими відходами в районі.
 
 Для реалізації цього інноваційного проекту між сторонами було узгоджено необхідність застосування поетапного процесу планування проекту щодо поводження з твердими побутовими відходами (ПТПВ) у Тульчинському районі. Формат поетапного планування включає проведення серії взаємопов’язаних семінарів та зустрічей із залученням зацікавлених сторін. Стартовий семінар за участю членів наглядового комітету та робочої групи планується провести у м. Тульчин у першій половині березня 2011 року.
 
З метою ретельної підготовки до цього семінару, 4 лютого в м. Тульчин проведено підготовчу зустріч, у ході якої учасники та учасниці обговорили поточний стан сфери поводження з твердими побутовими відходами у м. Тульчин, с. Суворовське та с. Кинашів Тульчинського району, визначили головні проблеми у цій сфері на місцевому рівні, проаналізували поточну ситуацію у сфері ПТПВ у розрізі кожної громади та району та визначили (уточнили) потреби та очікування кожної громади, узгоджуючи їх з потребами та інтересами району. Експертами DESPRO була також проведена актуалізація знань щодо інтегрованого підходу щодо ПТПВ та представлено логічну структуру підходу поетапного процесу планування.
 
У семінарі взяли участь представники ініціативної групи із розробки проекту із ПТПВ, а саме: Віталій Побережник, заступник голови Тульчинської районної ради, Валерій Весняний, Тульчинський міський голова, Олександр Овчарук, заступник Тульчинського міського голови, представники сільських рад с. Суворовка та с. Кинашева, керівник комунального підприємства «Тульчинкомунсервіс» та інші представники зацікавлених сторін. Також в зустрічі взяли участь Світлана Грищенко, менеджер програм Швейцарського бюро співробітництва; Йорг Крістен, директор проекту DESPRO; Оксана Гарнець, керівник проекту DESPRO в Україні; Вячеслав Сороковський, експерт проекту DESPRO з децентралізації; Андрій Артов, DESPRO; Олена Урсу, експерт ПРООН/МПВСР з урядування та сталого розвитку; Леонід Туловський, експерт ПРООН/МПВСР з контролю якості.
 
За результатами роботи, було сформовано місцеву робочу групу та наглядовий комітет міжмуніципального проекту та заплановано провести стартовий семінар з планування проекту у березні 2011 року.

Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку»:

http://msdp.undp.org.ua/index.php?news_id=157&language=ukr

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~Ov2i8