Новини DESPRO

19:59 | 07.02.2011

Досвід Швейцарської Конфедерації був представлений під час круглого столу з питань обговорення проекту Закону України «Про місцевий референдум»

7 лютого 2011 року Проект Закону України «Про місцевий референдум» обговорювався на круглому столі, який був організований Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування у співробітництві з Програмою Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», Інститутом виборчого права та іншими партнерськими організаціями.
 
Розробка проекту Закону «Про місцевий референдум» обумовлена необхідністю законодавчого врегулювання безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення – зокрема, шляхом проведення референдуму та усунення невідповідності Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» Конституції України, що негативно впливає на правозастосовний процес.

Учасники розглянули проект закону, а також висвітлення досвіду України та інших європейських країн щодо проведення місцевих референдумів, удосконалення виборчого законодавства. 
Досвід Швейцарської Конфедерації був представлений пані Ніколь Топпервін, експерткою проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Швейцарія має найбільший досвід використання референдумів – вперше референдум тут проведено в 1439 році. Вона є однією з небагатьох країн світу, де референдуми є справжнім механізмом впливу громадськості на вироблення державної політики.  «Безумовно, історичний та політичний контексти України і Швейцарії дуже різні. Але окремі практики можуть бути корисними для місцевих референдумів», - зазначила експертка.  Пані Ніколь Топпервін представила свій експертний висновок щодо удосконалення проекту закону, який буде включено у загальний висновок Ради Європи. 
Французьким досвідом з питань проведення референдумів поділився професор Університету Париж I Сорбонна-Пантеон пан Жерар Марку. Ґрунтуючись на значному досвіді Європейських країн у проведенні референдумів, міжнародні експерти визначили слабкі місця законопроекту та намітили шляхи його вдосконалення. Експертний висновок Ради Європи буде покладено в основу «шліфування» законодавчої бази для місцевих референдумів.

На думку учасників та учасниць круглого столу, прийняття Закону України «Про місцевий референдум» та в подальшому його реалізація сприятимуть зростанню соціальної активності кожного жителя, залучення населення до самоврядного процесу, а відтак – становленню повноцінного місцевого самоврядування у адміністративно-територіальних одиницях України. 

 У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, представники міжнародних донорських організацій, наукових установ, українські та міжнародні експерти, які займаються питаннями удосконалення виборчого права. Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO представляли директор проекту пан Юрг Крістен, експертка проекту пані Ніколь Топпервін та керівник проекту в Україні пані Оксана Гарнець. 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~ku7GN