Новини DESPRO

10:10 | 09.03.2011

Семінар-треніг для представників громад та влади Сумщини "Децентралізовані моделі надання послуг та соціальна мобілізація громад"

З 2 по 4 березня в Сумах відбувся перший семінар-тренінг для представників громад, що братимуть участь у конкурсі проектів DESPRO. Тема семінару – «Децентралізоване надання послуг та соціальна мобілізація громад». Разом із сільськими активістами з Кролевецького, Роменського та Конотопського районів на семінарі побували і відповідальні посадовці районних державних адміністрацій, які у складі районних робочих груп в подальшому координуватимуть співпрацю  з DESPRO. 

Сумщина – новий, важливий регіон для швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, співпрацю з яким щойно розпочато. Отже, експерти проекту з особливою відповідальністю поставилися до підготовки цього семінару.

Питання, що розглядалися під час навчання були новими і цікавими для учасників, адже переважна більшість присутніх вперше братиме участь у подібному проекті, коли мобілізована громада спільно з місцевою владою за підтримки міжнародного донора покращуватиме рівень надання комунальних послуг в селі.  

Саме тому експерти та тренери DESPRO Вячеслав Сороковський, Віктор Одиниця, Людмила Бойко, Олена Сас побудували навчальні програми таким чином, аби слухачі не просто отримали всю необхідну інформацію, але й зуміли нею в подальшому скористатися, тому разом з теоретичною частиною велику увагу було приділено практичним завданням з написання проектів, соціальної мобілізації, публічної презентації проектів в громадах тощо.  

Фінансові аспекти планування та виконання проектів в межах конкурсу висвітлила фінансовий менеджер проекту Оксана Гринь.  

Для налагодження максимально ефективної співпраці та координації роботи представників районних робочих груп забезпечено комп‘ютерною технікою та інтернет-зв‘язком. Спираючись на існуючу практику роботи  DESPRO в інших регіонах України можна відповідально заявити, що всі ці зусилля у комплексі дадуть позитивний результат. 

За словами Андрія Писаренка – заступника голови Кролевецької районної державної адміністрації, координатора районної робочої групи – робота попереду складна і тривала, але цей шанс необхідно використати, а нагородою стане краще життя людей і той день, коли громада, районна влада і представники DESPRO разом святкуватимуть запуск водогону в селі. 

Результати аналізу анкет зворотного зв‘язку обнадійливі: учасники семінару високо оцінили якість та користь поданого матеріалу і з натхненням та надією готові використати отриманні знання та поділитися ними в своїх громадах аби їх проекті заявки мали практичне втілення. 

Першою нагодою використати отримані знання та навички стане написання проектів громад. Подані заявки будуть уважно розглянуті на конкурсних засадах та, в разі відповідності умовам конкурсу проектів, взяті до співпраці та спів фінансування.

 

 

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~l8NFN