Новини DESPRO

08:31 | 22.03.2011

Команда DESPRO відвідала екологічне підприємство з переробки відходів у м. Буча Київської області

Чим більший розвиток суспільства і технічний прогрес, тим більше відходів життєдіяльності залишаємо за собою. Сьогодні Україна потерпає від сміття. Щорічно його кількість збільшується на мільярд тонн. В країні понад 3,6 тис. полігонів загальною площею більш, ніж 6,3 тис.га. Важливо те, що 70% сміття – вторинна  сировина, яка потребує переробки задля зниження собівартості продукції.

У рамках місії Андре Ольшевскі (експерт, Швейцарія) 18 березня 2011 року відбувся ознайомчий візит співробітників проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO на мале приватне підприємство «Рада» у м. Буча Київської області.

Його директор Петро Семко розповів, що екологічна компанія має 18-річний досвід у поводженні із твердими побутовими відходами (ТПВ). Основним напрямом діяльності МПП "Рада" є збір, заготівля і переробка різних видів вторинної сировини. За його словами, дуже важливою є роль людей у цьому процесі. Все частіше на вулицях Бучі з’являються нові спец контейнери. Вони встановлені біля багатоповерхівок, супермаркетів, шкіл і призначенні для роздільного збору сміття. У приватному секторі, де не встановлені контейнери, запропонована система 2-х пакетів. Чорний пакет для харчових, побутових відходів, забрудненої упаковки та використаних гігієнічних засобів – власник купує за власні гроші. Прозорий пакет – для відсортованих сухих відходів, як вторинної сировини, господар отримує безкоштовно. Сміття виставляється біля проїжджої частини і, згідно затвердженого графіку, його вивозить спецавтотранспорт. За словами директора, ця система дозволяє не тільки покращити екологічне становище в Бучі, але й заощаджує гроші власників будинків. Справа в тому, що вартість чорних пакетів у місяць буде значно меншою, ніж плата за вивіз сміття. У виграші й мешканці багатоповерхівок. Вивіз відходів Бучанським ЖКГ – досить затратний процес, який дотується з місцевого бюджету. Підприємство «Рада» вивозить сміття зі своїх контейнерів безкоштовно. Це, в свою чергу, полегшує роботу комунальному підприємству та економить бюджетні кошти, які потім йдуть на асфальтування вулиць, ремонти під’їздів, покращення благоустрою.

Керівник проекту DESPRO Оксана Гарнець відзначила, що досвід «Ради» є дуже цінним для всієї країни. Він також може бути використаний у рамках діяльності проекту DESPRO для демонстрації позитивного прикладу у Тульчинському та Бахчисарайському районах, де проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO разом із проектом ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» та місцевою владою запроваджують міжмуніципальні проекти з поводження із ТПВ.

У зустрічі взяли участь:
Петро Семко (директор МПП "Рада"), Наталія Семко (генеральний директор МПП "Рада"), Андре Ольшевскі (експерт з поводження із ТПВ, Швейцарський центр ресурсів та консультацій з питань розвитку, Skat), Володимир Кузнєцов (режисер фільму «По той бік сміття»), а також співробітники проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO – Оксана Гарнець (керівник проекту в Україні), Вячеслав Сороковський (експерт із децентралізації), Андрій Артов (експерт з поводження із ТПВ), Олена Суходольська (спеціаліст із зв’язків з громадськістю).

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~MgAJc