Новини DESPRO

10:32 | 22.03.2011

Місцева влада підвищує професійний рівень

 Місцеві вибори дещо оновили керівний склад органів самоврядування на селищному, сільському та районному рівні. Водночас виникло питання відповідності  професійних знань та навичок новообраної влади тим завданням, що стоять перед нею. Тому у відповідь на запит Бахчисарайського районного керівництва проектом DESPRO в співпраці з Інститутом громадянського суспільства було організовано навчальний семінар для сільських, селищних голів та депутатів місцевих рад Бахчисарайського району, який відбувся з 16 по 18 березня 2011 року.

Викладачами семінару виступили провідні вітчизняні галузеві експерти – Директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук та експерт з питань управління територіями Юрій Ганущак.
До розгляду було запропоновано цілий спектр питань, зокрема:
1. Система місцевого самоврядування в Україні: законодавство, органи та посадові особи
2. Регулювання діяльності органів та посадових осіб місцевої ради. Статут громади. Регулювання місцевої демократії у громаді. Особливості підготовки проектів рішень ради та виконавчого комітету
3. Місцеві податки та бюджет
4. Місцевий розвиток. Ресурси для місцевого розвитку
 
Для кращого засвоєння інформації організатори навчання не обмежилися теорією, але й організували практичну роботу у групах за темами:
1) Взаємодія голови громади та депутатів місцевої ради з громадою для вирішення проблем громади (сміття, водогін, управління в селах, що не є центрами громад…)
2)Оцінка спроможності громади для економічного розвитку та підготовка плану пошуку та реалізації ресурсів для розвитку. Розробка планувальної документації для громади.
 
Слід зазначити, що отримані слухачами під час семінару знання та навички важко переоцінити, адже вони стикаються з необхідністю застосовувати ці знання у своїй щоденній праці. Стануть у нагоді вони і в співпраці зі швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, оскільки окремі сільські громади Бахчисарайського району за його підтримки реалізують проекти з надання децентралізованих комунальних послуг.
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~Kzp0Z