Новини DESPRO

12:06 | 01.06.2011

Конкурс «Об’єднаємо громаду!»

Мета конкурсу – заохотити журналістів, які пишуть про позитивні достойні суспільні події та явища самоорганізації населення, показати приклади, гідні наслідування іншим громадам, та  заохотити до активних дій небайдужих громадян.  

Проект DESPRO за 3 роки своєї діяльності в Україні, реалізував силами місцевих громад 40 успішних проектів у 33 населених пунктах, вдало використовуючи європейський досвід і європейські методи управління у не завжди сприятливих українських умовах. За цей час співробітники проекту спостерігали чимало позитивних прикладів вдалої реалізації проектів, які могли б бути використані іншими громадами в різних регіонах України. Але через те, що відповідні проблеми недостатньо висвітлюються ЗМІ, а також через відсутність налагодженого каналу обміну досвідом між різними громадами, ця інформація зазвичай виявлялася недоступною для широкого загалу. Для того, щоб простимулювати обмін досвідом, проект DESPRO  і оголошує цей конкурс «Об’єднаємо громаду».

Конкурс публікацій проходитиме у червні-листопаді 2011 року і буде охоплювати регіональні ЗМІ Дніпропетровської, Сумської, Вінницької, Івано-Франківської областей України та ЗМІ Автономної Республіки Крим.

Оксана Гарнець  - керівник проекту DESPRO  в Україні (ініціатор проекту)

  « Формат існуючої в Україні системи управління, якій властиві широкі повноваження державних владних структур, поки що  не сприяє ефективній роботі  органів місцевого самоврядування у вирішенні нагальних питань розвитку громад.

Проект DESPRО ставить перед собою завдання сприяти розбудові самодостатності місцевих громад, допомагаючи їм реалізовувати проекти локального розвитку, базовані на  ініціативах самих громадян. Такі проекти мають сприяти залученню всіх зацікавлених сторін – громадян, владу та місцевий бізнес - до розв`язання пріоритетних проблем сільських громад,  підвищенню якості надання послуг  у селах, формуванню у людей громадянської свідомості та відповідальності.

Попри бюрократичні перешкоди, пасивність частини населення і недостатні грошові ресурси, ми неодноразово ставали свідками успішного вирішення громадами своїх проблем, зокрема, у процесі втілення у життя наших проектів.

Громадам, які ще не мають досвіду реалізації проектів  доводиться, фактично, шукати дорогу навпомацки і самим набивати собі гулі – найчастіше долаючи ті ж самі перешкоди, з якими стикались їх попередники. Цього можна було б уникнути, якби успішний досвід реалізації проектів не лишався на локальному рівні окремої сільської громади, а вивчався і впроваджувався в життя іншими громадами.

На жаль, джерела, з яких зацікавлені особи могли б отримати таку інформацію, зазвичай просто відсутні. Громадяни іноді навіть не чули про можливість вирішення локальних проблем без звернень до органів влади. Тому у нас виникла ідея ініціювати обмін позитивним досвідом між громадами і водночас привернути увагу преси до проблем місцевого самоврядування. Гадаємо, що формат конкурсу дозволить краще простимулювати активність громадян, ніж сухі методичні посібники. Наша ідея  полягає в тому, щоб показати людям, що проблеми громад можна ефективно вирішувати,  проаналізувати, як саме це робиться, а також надати поради, як це можна зробити найбільш оптимально».

  Ідея проведення такого конкурсу дуже актуальна для нашої преси, перевантаженість якої криміналом, політичними баталіями, катастрофами та опусами про кінець світу цілком очевидна. Те ж саме  можна сказати про рекламні та розважальні матеріали.  Натомість існує потреба в якісних інформаційних сюжетах, які б висвітлювали позитивні приклади вирішення проблем у найрізноманітніших сферах нашого життя, та надавали алгоритм їх ефективного розв’язання. Ось чому до висвітлення проекту активно підключилися і всеукраїнські ЗМІ, представники котрих, також, увійшли до складу експертної ради конкурсу, -  каже  директор творчого об’єднання ЗМІ України «Славута» Валерія Бондаренко, що відповідає за реалізацію проекту.         

Зміст сюжетів конкурсу – успішні приклади того, як сільські громади власними силами (за підтримки влади, чи без) досягають вирішення тих чи інших наявних проблем, покращують якість життя місцевого населення.

Можливі варіанти сюжетів: будівництво водогонів, прибирання сміттєзвалищ, лагодження чи будівництво дитячих/спортивних  майданчиків, організація добровільних пожежних дружин, освітлення вулиць, озеленення територій,  нестандартне вирішення екологічних проблем,створення системи ефективної допомоги дітям та літнім, гендерна політика, тощо. 

Експертна рада, в яку входять провідні фахівці з місцевого самоврядування, аналітики всеукраїнських ЗМІ, дадуть кваліфіковану оцінку надісланим на конкурс роботам.

Переможців очікують цінні призи, головний з котрих — поїздка до Швейцарії. Найкращі публікації, представлені в межах конкурсу, увійдуть у спеціальну тематичну збірку. 

За більш детальною інформацією звертайтесь будь ласка до

Валерії Бондаренко 050 358 16 07

slavuta.office@gmail.com

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~B9bdv