Новини DESPRO

08:56 | 08.08.2011

Проект DESPRO поширює досвід впровадження моделей децентралізованих послуг в Івано-Франківській області

Круглий стіл «Традиції, як чинник самоорганізації громад» відбувся 5 серпня у м. Івано-Франківськ. До обговорення на круглому столі було запропоновано тему співпраці сільських, селищних та муніципальних  громад з міжнародними  структурами. Учасниками круглого столу стали представники влади, неурядових організацій та засобів масової інформації. До участі у заході організатори запросили також представників Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», які поділилися досвідом впровадження моделей децентралізованих послуг у селах та презентували конкурс на кращі публікації в ЗМІ «Об‘єднаємо громаду». 

Михайло Вишиванюк, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації, у своїй вітальній промові коротко зупинився на досвіді конструктивної взаємодії між органами влади і територіальними громадами, а також міжнародними організаціями, що успішно працюють в області. Він, зокрема, наголосив на позитивних змінах у свідомості людей у процесі такої співпраці: від споживацької психології до господарської та ініціативної. Логічним продовженням думки Михайла вишиванка став виступ Оксани Гарнець – керівника проекту DESPROв Україні. Вона детально розповіла про цілі та методи роботи DESPROв пілотних регіонах, про напрацьовані результати та плани з поширення моделей знань та досвіду в інших регіонах держави. «Розбудова активної самодостатньої громади разом з технічними завданнями з покращання базових послуг і є тією метою, заради якої ми працюємо», - підкреслила вона.
Конкретні позитивні приклади активності громад розкрили в своїх виступах Роман Струтинській, заступник голови Івано-Франківської ОДА, та Володимир Гаразд, міський голова м. Долина.
Вельми велику зацікавленість присутніх викликала презентація механізмів реалізації місцевих проектів з водопостачання та поводження з твердими побутовими відходами, яку представив спеціаліст з соціальної мобілізації проекту DESPROВ‘ячеслав Козак. Про це свідчили численні запитання журналістів та  інших учасників круглого столу. У своїй презентації В. Козак стисло зупинився на тих механізмах та схемах, що слугують організаційною базою місцевих проектів. Як очікується, саме передача цих знань, методичних рекомендацій та досвіду ляже в основу системи поширення знань за межі пілотних регіонів DESPRO.
Заключною частиною круглого столу стала презентація ініційованого DESPROконкурсу на кращу публікацію у ЗМІ «Об‘єднаємо громаду», яку представила співорганізатор конкурсу – керівник ТО «Славута» Валерія Бондаренко. Журналісти Івано-Франківщини, маючи багато цікавих тем для публікацій, братимуть у конкурсі активну участь.
Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~OU6Pw