Новини DESPRO

09:29 | 25.09.2011

Покрокове планування інтегрованого ПТПВ у Тульчинському районі

Упродовж другої фази швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні»  (DESPRO), крім сфери водопостачання, підтримує також місцеві проекти з утилізації твердих побутових відходів. У одному з цільових районів проекту – Тульчинському районі Вінницької області з березня цього року почався процес стратегічного планування інтегрованого поводження з твердими побутовим відходами (ТПВ).

У рамках програми комплексного поводження з твердими побутовими відходами проекту DESPRO (ПТПВ) у Тульчинському районі відбувся спеціалізований семінар «Створення планувальної структури».
Під час заходу була розглянута покрокова процедура ПТПВ, яка складається із наступних кроків:
Крок 1. Мобілізація процесу планування за участі основних «гравців», зокрема громад, визначення функцій та участі зацікавлених сторін.
Крок 2. Визначення та збір базових даних про створення сміття (наявна ситуація та тенденції), склад сміття, ринок переробки та моделі ПТПВ.
Крок 3. Створення планувальної структури. Планувальна структура – це концепція, спрямована на підтримку учасників процесу, розуміння ситуації та виявлення ключових питань для планування на тривалий проміжок часу.
Крок 4. Визначення та оцінювання варіантів серед елементів структури.
Крок 5. Розробка стратегії ПТПВ з урахуванням обраної моделі ПТПВ.
Крок 6. Розробка плану дій, виконання заходів та контрактів, етапи прийняття рішень.
Крок 7. Реалізація стратегічного плану.
Сьогодні учасники семінару приступили до третього кроку.
Експерт із поводження з твердими побутовими відходами Андре Ольшевскі (Швейцарський ресурсний центр консультацій та розвитку skat) презентував створення планувальної структури. Він наголосив, що левова частка успіху буде залежати від офіційного визнання планування місцевою владою, а також опису поточної ситуації та бачення цілей для покращення ситуації.
Основними цілями ПТПВ є зменшення накопичення ТПВ, збирання, переробка, повторне використання ТПВ та захоронення відходів, які не підлягають переробці.
 На семінарі були присутні члени керівного комітету та районної робочої групи з розробки проекту поводження з ТПВ у районі.
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~P9dvG