Новини DESPRO

09:28 | 15.12.2011

В Ялті проходить щорічна підсумкова конференція партнерів Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

З 13 по 15 грудня 2011 року, у м. Ялта відбувається щорічна зустріч партнерів Швейцарсько-українськjuj проектe «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO . Її мета – підвести підсумки роботи з підтримки проектів сільських громад з надання децентралізованих послуг, обговорити тенденції та перспективи місцевого та регіонального розвитку, управління знаннями в сфері державного управління. Також учасники конференції плануватимуть діяльність на наступний рік. В заході беруть участь 150 делегатів. Серед них сільські активісти, посадовці органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, експерти в галузі державного управління та управління знаннями, журналісти регіональних та національних ЗМІ. 

 
Протягом 2011 року до запровадження послуг сільського водопостачання децентралізованим шляхом долучилося ще 32 громади. Це означає, що загалом, за підтримки DESPRO буде реалізовано 72 місцевих проекти, а це не просто налагодження водопостачання в селах, але створення життєздатної стійкої моделі надання послуги населенню сільським обслуговуючим кооперативом.
Також, рік, що минає, дав старт двом міжмуніципальним проектам поводження з твердими побутовими відходами в Тульчинському районі Вінницької області та Бахчисарайському районі Автономної Республіки Крим. Про ці досягнення звітують на зустрічі в Ялті представники Вінницької та Сумської областей, а також Автономної Республіки Крим, що беруть участь у згаданих проектах.
 
Для інтеграції напрацьованих моделей в систему управління, проект DESPRO у співпраці з Національною Академією державного управління при Президентові України розробляє механізм управління знаннями та досвідом для збереження та використання кращих практик та управлінських схем. На основі напрацьованого практичного матеріалу та кращих вітчизняних та зарубіжних програм протягом 2011 року велася складна робота з розбудови національного порталу знань та навчальних модулів для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування..
Підводячи підсумки цього важливого етапу роботи, керівник проекту DESPRO в Україні зокрема сказала: «Подальша інтеграція досвіду проекту у діяльність органів влади – це створення практичної бази для впровадження реформ. І ця інтеграці, за підтримки Проекту, відбувається через впровадження відповідних навчальних курсів для посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних службовців, депутатів місцевих рад. Крім того, створюються експертні мережі, мережі практиків, веб-портал, ресурсний центр, залучається досвіду інших проектів тощо».
 
Ще одним важливим завданням, що стояло перед проектом було поширення кращого досвіду та практик самоорганізації сільського населення, причому не тільки в рамках співпраці зі Швейцарсько-українським проектом. З цією метою в червні 2011 року проектом DESPRO спільно з журналістським Творчим об‘єднанням «Славута» було оголошено конкурс для ЗМІ на кращу публікацію про гарні починання та проекти активних сільських жителів, які, об‘єднуючись, покращують соціально-економічні умови власного життя. Підсумкова конференція стала нагодою відзначити переможців конкурсу. На запрошення організаторів до Ялти приїхали журналісти з різних куточків України, матеріали яких журі визнало найкращими. Такі матеріали увійдуть до збірки, яку буде розповсюджено по всіх регіонах України. Вона слугуватиме майстер-класом та джерелом ідей та натхнення для всіх потенційно активних місцевих громад.
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~zbPCT