Новини DESPRO

07:42 | 20.12.2011

В Ялті відбулося нагородження переможців конкурсу "Об'єднаємо громаду"

Конкурс на висвітлення найкращих прикладів самоорганізації сільського населення «Об’єднаємо громаду», тривав 6 місяців, та проходив у 5 областях України: Сумській, Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській та АР Крим. Ініціатором конкурсу виступив швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, а реалізатором – творче об’єднання ЗМІ України «Славута».

Зміст сюжетів, що надсилалися на конкурс - успішні приклади того, як сільські громади власними силами (за підтримки влади, чи без) вирішують ті чи інші питання, покращують якість життя.
Всього на конкурс надійшло понад сто матеріалів, з яких тільки 37 повністю відповідали вимогам конкурсу. З них Експертною Радою конкурсу, до якої увійшли представники видань «Дзеркало тижня», «Контракти.ua», порталу «Громадський простір» та експерти проекту DESPRO, було обрано 6 переможців. Також було нагороджено 3 видання, що прийняли найбільш активну участь у конкурсі і надіслали найбільшу кількість якісних матеріалів. Ще семеро учасників конкурсу отримають заохочувальні призи від організаторів конкурсу і членів експертної ради конкурсу. Також, визначені матеріали, що увійдуть до презентаційної збірки: таких 22! За кількістю публікацій найбільш активна   виявилася Сумська область – майже третина публікацій надійшли від ЗМІ Сумщини. Найбільш якісні матеріали були представлені від Дніпропетровської, Сумської та Івано-Франківської областей. Приємно вразив і досить високий рівень радіо сюжетів. Експертами відзначена, також, журналістська майстерність кримчан: вміння знайти креативну ідею та цікаво її подати. Як приклад, матеріал щодо   створення етнографічного центру у селі Багата Ущелина, (стаття «Этнографический, сельский, зеленый туризм – богатство культуры и богатство села», Айдера Аджимамбетова, агенція «Крымские новости»). 
Цікаво, що більша частина якісних матеріалів, поданих на конкурс, була присвячена облаштуванню місць громадського відпочинку (парків, дитячих та спортивних площадок, сільських клубів тощо) — цьому присвячено 9 з 37 публікацій. Доволі часто громадські активісти спрямовували свою активність на вирішення проблем водопостачання (8 публікацій) та комплексний розвиток громади (7 публікацій). Серед інших тем, представлених учасниками конкурсу: проведення чи ремонт системи газопостачання, освітлення вулиць, облаштування пунктів медичної допомоги, організація культурних заходів, облаштування те ремонт дитячих садків, розвиток етнографічного туризму, організація пожежних дружин, розвиток сільськогосподарського сектору, інфраструктурні проекти та проекти з енергоефективності.
Представники видань-переможців конкурсу, журналісти, які посіли призові місця, та експерти конкурсу запрошені взяти участь у форумі. На них чекають три дні в Ялті, насичені позитивними емоціями та різноплановою інформацією, та призи: сучасні диктофони, фотоапарати, об’ємні флеш-накопичувачі, заохочувальні подарунки від всеукраїнських видань. Переможець конкурсу отримає головний приз – ознайомчу поїздку до Швейцарії! 
З ходом конкурсу та його результатами можна ознайомитись на сайтах DESPRO (www.despro.org.ua) та ТО «Славута» (www.slavuta.org.ua).
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~N1iVu