Новини DESPRO

12:48 | 07.03.2012

Децентралізація – потенціал для ґендерної рівності

Дослідження «Децентралізація та місцеве самоврядування як потенціал ґендерної рівності» було презентовано Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO 6 березня 2012 року у Президії Національної академії наук України.

Міжнародні документи з питань ґендерної рівності передбачають, що основні напрями діяльності по її впровадженню (на національному, регіональному чи місцевому рівні) повинні включати: професійну підготовку жінок і нарощування їх потенціалу; підвищення рівня поінформованості та зміна уявлень громадськості щодо ґендерних ролей чоловіків та жінок; створення мережі партнерських організацій з підтримки просування жінок у сферу політики й управління.

З іншого боку, в Україні існує нормативно-правова база для впровадження й розвитку ґендерної рівності в країні. Відповідні державні стратегії передбачають розроблення механізмів по забезпеченню фактичної рівноправності жінок і чоловіків, механізму захисту від дискримінаційного ставлення. У рамках Цілей Тисячоліття перед Україною сформульоване завдання досягти ґендерного співвідношення на рівні не менш ніж 30% тієї чи іншої статі в представницьких органах влади та зменшити наполовину розрив в доходах жінок та чоловіків. Разом з тим, правозахисники оцінюють зміни, що відбулися за останні роки в країні у контексті ґендерної рівності як такі, що не спрямовані на реальне поліпшення становища жінок.

Експерт фонду «Інтелектуальна перспектива» Лідія Амджадін ознайомила присутніх з кінцевими результатами дослідження. «Вигоди, які отримали жінки й чоловіки в результаті впровадження проекту DESPRO з водопостачання, оцінюються майже однаково: всі отримали полегшення в домашній праці; в сім’ї стала більш спокійною психологічна атмосфера; певні полегшення відбулися і в роботах на присадибній ділянці. Найголовніший урок і для жінок, і для чоловіків полягає в тому, що вони зрозуміли, що потрібно самим просувати свої інтереси у плани розвитку села, а також навчилися разом знаходити найкращі рішення актуальних проблем» - розповіла Лідія Амджадін.

Головний спеціаліст відділу міжнародних зв’язків Національної школи суддів України Світлана Павлиш розповіла про результати дослідження ґендерної перспективи у децентралізованому врядуванні та діяльності проекту DESRPO. Доповідач наголосила на тому, що діяльність проекту, щодо просування децентралізованих видів послуг позитивно впливає на ґендерний потенціал як окремої громади, так і суспільства загалом.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~4rpSe