Новини DESPRO

13:37 | 14.03.2012

Проект Закону України «Про об’єднання територіальних громад» потребує доопрацювання

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Ради Європи та Муніципальної програми врядування та сталого розвитку провів круглий стіл, на якому було обговорено законопроект «Про об’єднання територіальних громад». Законопроект був презентований  Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Голова Комітету Олександр Омельченко у виступі зазначив, що законопроект «Про об’єднання територіальних громад» (реєстр. №9590) спрямований на визначення чіткого механізму об’єднання територіальних громад, створення спільних органів місцевого самоврядування, формування спільного бюджету та об'єднання їх комунального майна.

За словами народного депутата, сучасна система органів місцевого самоврядування з урахуванням існуючого адміністративно-територіального устрою України не завжди дозволяє сформувати самодостатні територіальні громади, які володіли б відповідними матеріальними і фінансовими ресурсами, необхідними для ефективного виконання покладених на них завдань та функцій. О.Омельченко також наголосив, що сьогодні у країні залишається невирішеною проблема складних адміністративно-територіальних утворень. Він закликав учасників заходу дослухатися думки експертів Ради Європи, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, науковців для отримання більш якісних результатів його попереднього опрацювання.

Доповідачі обговорення звернули також увагу на те, що у разі прийняття законопроекту, середня чисельність сільської громади складе 9 тисяч осіб, середня кількість населених пунктів у сільські громаді складе 16, очікувана середня площа громади - близько 400 кв. км. Передбачається також, що переважна частина нових громад буде створена на базі районів, які існували в УРСР до адміністративно-територіальної реформи 1954-1960 років. Це призведе до економії бюджетних видатків на органи управління.

Учасники круглого столу вважають, що законопроект «Про об’єднання територіальних громад» №9590 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України потребує доопрацювання. Він має врегулювати всі процедури об’єднання, чітко розкрити участь державних органів у цьому процесі та визначити фінансову підтримку об’єднання з боку держави. Правки, насамперед, стосуються фінансової та економічної самодостатності територіальних громад, їхньої готовності до реалізації принципів субсидіарності в місцевому самоврядуванні. Для цього, на думку учасників круглого столу, необхідно вносити відповідні зміни як в Конституцію, так і в Бюджетний та Податковий кодекси.

У роботі круглого столу взяли участь народні депутати, представники Секретаріату Кабінету Міністрів, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерства юстиції, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, політичних партій, громадських організацій України, вітчизняні і зарубіжні експерти та науковці.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~SbZ8m