Новини DESPRO

11:45 | 06.04.2012

Співпраця DESPRO та ПРООН/МПВСР з Тульчинським районом Вінницької області вирішить проблеми відходів у районі, поліпшить екологічні умови та виробить модель, що може використовуватись в інших регіонах України

3 квітня 2012 року у місті Тульчин (Вінницька область) в приміщенні центральної районної бібліотеки відбулася зустріч Керівного Комітету та Місцевої робочої групи по впровадженню міжмуніципального проекту із запровадження інтегрованого підходу до поводження з ТПВ у Тульчинському районі. Проект реалізують Тульчинська районна державна адміністрація, Тульчинська районна рада, Тульчинська міська рада, Суворівська та Кинашівська сільські ради за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та проекту «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» Програми розвитку ООН.

Під час зустрічі було затверджено Звіт про розробку альтернативних варіантів інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами в Тульчинському цільовому регіоні, який презентував Андрій Артов, експерт DESPRO. Розробка альтернатив для запровадження Інтегрованої системи поводження з твердими відходами (ІПТПВ) на цільовій території у Тульчинського цільового регіону відповідає Покроковому планувальному процесу, узгодженому з зацікавленими сторонами.

Після тривалої дискусії керівний комітет затвердив один із трьох запропонованих варіантів поводження з твердими побутовими відходами на території району, який стане основою для Стратегії поводження з ТПВ та плану дій щодо її виконання.

Обраний варіант передбачає, що багатоповерхові будівлі обслуговуватимуться за 4-контейнеровою схемою, яка включатиме контейнери для залишкових відходів, для паперу та картону (жовтий), для пластику та металу (синій) та для скла (зелений). У приватному секторі залишкові відходи будуть збиратися у контейнери, цінні ж відходи збиратимуться у пластикові пакети. Скло мешканці приватних будинків здаватимуть до приймальних пунктів (чи викидатимуть до найближчого зеленого контейнеру). Зелені відходи (гілки, трава, листя) вивозитимуться з громадських місць та приватних будинків і компостуватимуться на спеціальному майданчику. Це дозволить звільнити полігон від максимально можливого обсягу відходів. Передбачається будівництво нового удосконаленого полігону, що обслуговуватиме територію Тульчинського цільового регіону. На подальших етапах, окрім цільової території, він може обслуговувати й інші громади району.
Очікується, що реалізація проекту вирішить проблему відходів в районі, поліпшить екологічні умови та виробить модель, що може використовуватись в інших регіонах України. На цьому акцентували увагу присутні на засіданні Анатолій Бузік, голова Тульчинської РДА та Інна Бєлова, перша заступнця начальника головного управління житлово-комунального господарства, енергетики та зв'язку Вінницької ОДА.

Вячеслав Сороковський, експерт DESPRO з питань децентралізації, наголосив на тому, що в європейських країнах поступово відмовляються від захоронення ТПВ на полігонах, пропонуючи інші альтернативи знищенню відходів, такі як спалювання залишкових відходів при обов’язковому вилученні зі складу відходів вторинної сировини. В Україні захоронення на полігонах поки що залишається найпоширенішим варіантом, але тоді постає важливе питання будівництва таких полігонів, які б зводили до мінімуму негативний вплив на навколишнє середовище як під час використання полігону, так і після його закриття.

Олена Урсу, експерт ПРООН/МПВСР зі сталого розвитку презентувала основні напрямки реалізації інформаційної кампанії для цільових громад в рамках проекту «Менше сміття – краще життя». Її мета – змінити звичну побутову поведінку мешканців Тульчинського району на користь більш раціонального використання ресурсів, а також скорочення обсягів відходів завдяки його роздільному збиранню.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~MBtS3