Новини DESPRO

12:58 | 10.05.2012

Проект «Заміна мережі водопостачання в с. Фрунзе Нижньогірського району АР Крим» переміг в кримському конкурсі «Успіх Року»

26 квітня 2012 року стало визначною датою для жителів села Фрунзе Нижньогірського району АР Крим. За рішенням Експертної ради кримської акції «Успіх року» спільний з DESPRO проект реконструкції водонапірної башти переміг в номінації «Кращий регіональний проект». Цю нагороду громадські лідери Фрунзе урочисто отримали в Сімферополі.

Ініціатор проведення конкурсу – Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, тому ця висока відзнака означає передусім визнання з боку керівництва Автономії зусиль громади та Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Перше місце у номінації «Кращий регіональний проект» знайшло своїх героїв невипадково, адже ця нагорода стала результатом років (!) праці всієї громади села. Заслужену нагороду отримала голова Органу самоорганізації населення «Фрунзенський сільський комітет» Олена Андрусенко.

Вітаючи переможців, голова Ради Міністрів АР Крим Анатолій Могильов відмітив, що нагороджено гідних людей, що розвивають півострів. «Ваша праця допомагає Криму сягати тих вершин, яких він гідний», - сказав глава кримського уряду.

А починалося все для фрунзенців не з фанфар, а з проблеми…

Південно-західна частина Нижньогірського району, де розташоване Фрунзе, має посушливий клімат, підземні ґрунтові води залягають на глибині 15-16 м. Місцями ґрунтових вод немає взагалі, місцями добратися до води перешкоджають скельні породи. Тож 907 мешканців села  потерпали від проблем з водою. Адже термін експлуатації мереж сплив давно. Вода надходила не у всі двори, населення відчувало значний її дефіцит. Подача води відбувалася лише 1-2 години на добу. Відсутність приладів обліку води, пориви, постійне збільшення вартості електроенергії – це далеко не всі фактори погіршення якості послуги для населення. Через нерегулярну подачу води «страждали» і соціальні заклади: садочок працював не повний робочий день, неможливо було організувати гаряче харчування для молодших школярів, не у повному обсязі виконувалися санітарні норми у ФАПі та магазинах.

Об‘єднавшись задля вирішення цієї болючої проблеми, фрунзенці повністю скористалися можливістю змінити ситуацію за методичної, навчальної, експертної та фінансової допомоги швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. У результаті проект, спрямований на відновлення нормальної роботи системи водопостачання у селі, увінчався успіхом. Було замінено усі розподільчі мережі  в селі, а це 8660 м. Після реконструкції систему водопостачання, включаючи джерела, було передано в оренду новоствореному приватному підприємцеві, обраному за участю громади.

Вартість проекту склала 316,0 тис. грн., з яких внесок DESPRO - 119,0 тис. грн., з місцевих бюджетів надійшло 45,0 тис. грн., громада зібрала  152,0 тис. грн.

Після успішної заміни мережі водопостачання фрунзенці розпочали другий проект за підтримки DESPRO із реконструкції башти Рожновського. Стара башта у селі знаходилася у аварійному стані, мала численні тріщини, через що, навіть із новим водопроводом, відбувалася постійна втрата води. Зараз жителі Фрунзе активно впроваджують свій другий, але вже точно не останній проект.

Визнання успіху громади є надзвичайно важливим та цінним не тільки для її членів, але й для DESPRO. Успіх активних фрунзенців є також прикладом для інших громад Криму та всієї України – разом можна досягти і неможливого!

Фото позичено з http://www.ark.gov.ua

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~Pm8ZF