Новини DESPRO

13:08 | 19.05.2012

МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ «ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТИТУТІВ МІСЦЕВОЇ ДЕМОКРАТІЇ В УКРАЇНІ»

18-19 травня в Києві проходив Громадський форум за участю європейських експертів «Шляхи вдосконалення інститутів місцевої демократії в Україні», який зібрав політиків, представників органів місцевого самоврядування, громадських діячів та аналітиків, міжнародних експертів з питань місцевої демократії. Захід мав на меті обговорення проблем політики на місцях та вироблення серед громадськості й політиків спільних підходів до пропагування інституцій місцевої демократії й лобіювання законодавчих ініціатив у даній сфері.

На відкритті Форуму Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут говорив про необхідність підвищення місцевого самоврядування в Україні, вплив економічної кризи на місцеву політику, який вкотре засвідчив серйозні проблеми, що існують в даній сфері. Також експерт згадав про моніторингову місію Асамблеї місцевих і регіональних влад Ради Європи, яка стане серйозним викликом для української влади.
З вітальним словом також виступили Владімір Рістовскі, Голова Офісу Ради Європи в Україні, та Гуідо Бельтрані, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, які говорили про проекти, спрямовані на допомогу розвитку інститутів місцевої демократії та перспективи розвитку даного напряму.

Василь Демчишен, Голова парламентського підкомітету з питань державного будівництва, поділився інформацією про стадії розробки законопроектів про місцевий референдум та місцеві ініціативи. Зокрема, перший проект вже взятий Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за основу, а законопроект про місцеві ініціативи буде доопрацьовуватися та виноситися на повторне перше читання.

Радник Президента України, Керівник Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства Марина Ставнійчук повідомила про перші результати роботи Координаційної ради з питань громадянського суспільства та про процес формування Стратегії державної підтримки розвитку третього сектору в Україні. На думку посадовця, реформування системи місцевого самоврядування в напрямку залучення громадян до управлінських рішень мало б стати продовженням конституційної реформи 2004 року. Скасування останньої, за словами Марини Ставнійчук, відбулося, серед іншого, через відсутність прогресу в сфері удосконалення місцевого самоврядування.

В обговоренні на тему «Демократія участі як основа співпраці влади і громадськості на місцевому рівні» взяли участь Геннадій Максак, Президент неурядового аналітичного центру «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» (м. Чернігів), Павєл Свянєвіч, керівник Департаменту місцевого розвитку та місцевої політики Варшавського Університету, радник Президента Польщі з питань місцевої демократії та реформ децентралізації, експерт програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» (Польща), Олена Чебаненко, Директор Департаменту аналізу політики Лабораторії законодавчих ініціатив (презентація "Біла книга громадської участі у процесі прийняття рішень на місцевому рівні") , Михайло Наход, Голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу (м. Луцьк), Олексій Орловський, Директор програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження», а також Ігор Абрам’юк, експерт-аналітик Інституту громадянського суспільства.

Тему «Перспективи розвитку інституту місцевого референдуму в Україні» обговорювали безпосередні представники системи місцевого самоврядування - міський голова Тростянця Юрій Бова та керівник Апарату фракції «Блок Віталія Кличка» в Київськії міськраді Володимир Бондаренко, які говорили про практичні аспекти політики на місцях. Д-р Рето Штайнер, професор Бернського Університету (Центр компетенції з питань публічного управління, Швейцарія) розповідав про швейцарську практику використання механізму місцевого референдуму (презентація "Місцеві референдуми: загроза для уряду? – Швейцарський досвід та можливі передумови для подальшого удосконалення цього інструменту"). За словами експерта, завдяки місцевим референдумам та місцевим ініціативам Швейцарія має один з найвищих в Європі рівнів громадської довіри до влади. Експерт департаменту аналізу політики Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський в своєму огляді зосередився на історії розвитку українського законодавства про референдуми на місцях, проблемних моментах профільного законопроекту та рекомендаціях щодо їх можливого вирішення.

Тематичний блок «Результати змін виборчої системи на місцевому рівні та потреби її оновлення» висвітили Андрій Когут, Програмний координатор Лабораторії законодавчих ініціатив, Денис Ковриженко, експерт з виборчих питань, та Сергій Ткаченко, голова Донецької обласної організації  ВГО «Комітет виборців України».

Завершився захід обговоренням Резолюції Форуму.

Міжнародна конференція відбулась за підтримки Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» та у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Координаційною радою з питань розвитку громадянського суспільства та Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Новину позичено з сайту Лабораторії Законодавчих Ініціатив

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~Ez7b8