Новини DESPRO

10:09 | 29.05.2012

Швейцарсько-український проект „Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO планує роботу в третій фазі


28-29 травня 2012 р. в м. Ялта відбувся семінар з планування діяльності Швейцарсько-українського проекту „Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO, фінансованого Швейцарською Конфедерацією,  на наступні три роки. В ході семінару було підведено проміжні  підсумки роботи у трьох напрямках діяльності –  покращення якості послуг та участі громад у прийнятті рішень, ефективного управління знаннями та підтримки процесу децентралізації в Україні.

Проведений аналіз допоміг окреслити цілі та пріоритети роботи у третій фазі діяльності проекту.

Учасниками семінару стали партнери  DESPRO з цільових регіонів Проекту (Вінницької, Сумської областей та АР Крим), що представляли  сільські громади,  органи місцевого самоврядування та державної влади, а також національні експерти з питань управління знаннями та підтримки реформ. Їх думка та досвід стали вирішальними в обговоренні здобутків, напрацювань та викликів,  пов’язаних з діяльністю Проекту.

Серед досягнень Проекту учасники виділили покращення якості життя мешканців села, активізацію громад, підвищення самооцінки людей, формування позитивного прикладу для інших громад та налагодження співпраці між владою та громадою.

Коментуючи інші результати роботи, керівник Проекту в Україні Оксана Гарнець зокрема наголосила:

„Проект DESPRO створив взаємодію і запровадив обмін знаннями та досвідом  в системі відносин між державою, громадою, освітою й органами місцевого самоврядування. Завданням на майбутнє для Проекту є налагодження сталого розвитку та інституціоналізація цих взаємовідносин, продовження поширення напрацьованих моделей та досвіду”.

На національному рівні проект також продемонстрував певні досягнення. Адже за експертної підтримки Проекту DESPRO були напрацьовані державні концепції у сфері реформування регіональної політики, адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування. Ці напрацювання були включені до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки та окреслені у якості орієнтирів у щорічному Посланні Президента України.
 
 У процесі групової роботи партнери DESPRO презентували власний погляд на подальшу співпрацю та сформулювали низку пропозицій, які обов’язково будуть враховані та формалізовані Проектом. Так, зокрема, пропонується активно розвивати розповсюдження децентралізованих підходів до надання послуг та подальше впровадження системи управління знаннями. 

Підхід, що враховує думку партнерів та бенефіціарів у процесі планування діяльності, дозволяє DESPRO бути успішним у виконанні поставлених завдань, створювати механізми сталості досягнутих резільтатів на всіх рівнях – від сільської громади  та регіону до національних інституцій.

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~Btzw2