Новини DESPRO

13:26 | 04.07.2012

Експерти обговорюють стан та перспективи розвитку територій Сумської областіІ

Начальник Головного управління економіки Сумської обласної державної адміністрації Сітак О. М. в якості засад для подальшого обговорення презентував присутнім Стратегію регіонального розвитку Сумщини.
 
«Пріоритетною метою Стратегії визначено суттєве підвищення конкурентоспроможності області серед регіонів України. Для населення це означає міцний соціальний захист, стабільні робочі місця, високі стандарти комунальних і соціальних послуг. Для підприємців – створення зрозумілих і сприятливих правил для ведення бізнесу, конструктивний діалог з органами виконавчої влади, для інвесторів – мінімальний ризик інвестування, дієву інфраструктуру та супровід інвестиційних проектів», – зазначив Олександр Сітак.
Логічним продовженням теми став розгляд питань, пов‘язаних з підготовкою відповідної нормативно-правової бази. Провідні національні експерти - Анатолій Ткачук, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства та Ігор Абрамюк, експерт-аналітик Інституту громадянського суспільства, представили законопроекти, розроблені за активної участі DESPRO, - проект концепції до законопроекту «Про міжмуніципальне співробітництво» та проект Закону «Про право територіальних громад на об‘єднання».
На думку Анатолія Ткачука, позитивний аспект Стратегії регіонального розвитку Сумщини – зняття бар’єрів для ведення бізнесу, що сприяє залученню інвестицій в область. За його словами, Сумщина як прикордонний регіон, ефективно використовує переваги свого географічного становища.
Експертам проекту DESPRO було надзвичайно важливо почути думки колег, представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, тож наслідком презентації стали жваві та плідні обговорення.
Не менш важливий резонанс викликала наступна частина пленарного засідання, присвячена новим можливостям фінансування регіонального розвитку, які стосуються впровадження інвестиційних регіональних програм як за рахунок проекту DESPRO, так і за рахунок Державного фонду регіонального розвитку.
«Тільки через співпрацю регіонів можна напрацювати ефективну нормативно-правову базу, що стане міцним підґрунтям для розвитку держави. Децентралізація – серйозна реформа у системі управління, яка дозволить людям долучитися до вирішення соціально важливих проблем», – підкреслив Анатолій Ткачук.
 
«Ми відчуваємо зацікавленість сумської обласної влади у проекті "Підтримка децентралізації в Україні". Одне із наших завдань – налагодження діалогу між різними гілками та рівнями влади, широке обговорення реформ у регіонах, які мають на меті створення дієвої моделі надання децентралізованим шляхом результативних, ефективних та доступних послуг населенню у соціальній сфері», – зазначила експерт з підтримки національної політики Швейцарсько-українського проекту DESPRO Марина Бриль.

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~5F2bH