Новини DESPRO

14:18 | 29.08.2012

Майбутнє місцеве самоврядування в Україні

27-28 серпня 2012 року в м. Севастополь з ініціативи Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO і Ради Європи та за сприяння Адміністрації Президента України відбувся круглий стіл «Шляхи реформування місцевого самоврядування в Україні».
Захід був присвячений обговоренню проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, розробленої фахівцями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з експертами проекту DESPRO, Ради Європи та Адміністрації Президента України. У круглому столі взяли участь представники профільних міністерств та відомств, обласних державних адміністрацій і рад, асоціацій органів місцевого самоврядування в Україні, а також міжнародні експерти.
Виступаючи перед учасниками круглого столу, Президент України в 1991-1994 роках, голова Конституційної Асамблеї Леонід КРАВЧУК зазначив, що реальна реформа місцевого самоврядування не може розглядатися у відриві від конституційного процесу. Окрім того, Перший Президент України наголосив, що розширення прав та можливостей територіальних громад має на меті не лише збалансування системи управління країною та її демократизацію, а і, до прикладу, унеможливлення подальших спекуляцій на мовній темі, створення єдиної регіональної політики, яка би об’єднувала країну. У найближчий час має бути підготовлені системні, комплексні пропозиції щодо конституційного оновлення правового регулювання питання місцевого самоврядування, що має стати орієнтиром, об’єднуючим чинником реформування місцевого самоврядування.
Як зазначила Радник Президента України Марина Ставнійчук, реформа місцевого самоврядування, бюджетна децентралізація, перерозподіл повноважень на користь територіальної громади є основою подальшого зміцнення соборності України. На першому етапі реформи очевидною необхідністю є впровадження механізмів демократії участі на місцях: від посилення системи самоорганізації населення до розширення можливостей громадянського контролю через громадські слухання, конференції чи збори мешканців тощо. Принцип добровільності для об’єднання територіальних громад, субсидіарності, демократичності в прийнятті управлінських рішень є базовими пріоритетами для реформування місцевого самоврядування.
У рамках круглого столу п’ять робочих груп визначили обґрунтовану територіальну основу для діяльності органів МС та виконавчої влади; напрацювали механізми підвищення якості та покращення доступу до адміністративних та соціальних послуг; створення належних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень; сприяння розвитку форм демократії участі на місцях; вдосконалення системи місцевих бюджетів в контексті реформи місцевого самоврядування.
Учасники круглого столу наголосили на необхідності невідкладного реформування системи місцевого самоврядування. У ході заходу було також детально обговорено проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~0g8Ve