Новини DESPRO

10:59 | 11.10.2012

Формула успіху мешканців села Чортория


Урочисте відкриття водогону в селі Чортория Іллінецького району Вінницької області відбулося 10 жовтня 2012 року. У результаті виконання проекту були відремонтовані артсвердловина та водонапірна вежа, прокладено водопровідні мережі протяжністю 6200 м., забезпечено водою 160 сімей, у тому числі 130 пенсіонерів,  8 інвалідів,  біля 87 дітей дошкільного та шкільного віку. Також до централізованої системи водопостачання під’єднано школу, дитячий    садок та ФАП.

Для жителів села Чортория не було гіршої проблеми, ніж відсутність водопостачання. Мешканці споживали низьку за якістю питну воду із громадських та приватних криниць, де вміст нітратів та бактеріальне забруднення в декілька разів перевищувало максимально допустимі норми.  Рівень води в криницях за останні два роки знизився на 1 – 1,5 м. Через відсутність централізованого водопостачання повільно розвивалася інфраструктура села, не розширювалися особисті селянські господарства, не покращувалися побутові умови проживання громадян, гальмувався розвиток підприємств.

Громада об’єдналася заради спільної мети та звернулася з проектною заявкою до DESPRO. «Обабіч річки Сорока, лівої притоки Собу, розкинулося древнє поселення Чортория, що отримало назву від колишнього його володаря – польського шляхтича Адама Чарторийського, власника земель Гранівського ключа. Мальовниче село розташоване за 35 км. на схід від райцентру Іллінці. Краса цього невеликого подільського села манить сюди кожного, хто хоча б один раз побував на цій благословенній Богом землі. Це мальовниче село є малою батьківщиною Героя Радянського Союзу В.А. Гелети…», - ось так гарно описували своє рідне село люди, які вірили в те, що в них неодмінно вийде покращити умови свого життя.

З моменту написання проектної заявки минув рік… І сьогодні мешканці Чортория мають якісне водопостачання у своїх будинках, дитячому садочку, школі, ФАПі – всюди, де це необхідно.

Віра громади у свої сили, твердий намір змінити все на краще, фінансова допомога з боку місцевої влади та DESPRO – ось формула успіху мешканців села Чортория.  

Загальна вартість проекту склала майже 650 тис. грн. (з них внесок DESPRO – 35,57 %, внесок місцевого бюджету – 9,28 %, внесок громади – 54,75 %).

На заході були присутні голова Іллінецької Районної Ради Олег Дмитрик, голова Іллінецької райдержадміністрації Володимир Ящук, начальник відділу будівництва та архітектури Іллінецької райдержадміністрації Олександр Бондар, експерт проекту DESPRO Вячеслав Козак та аудитор проекту DESPRO Ірина Кандиба.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~WAZlB