Новини DESPRO

10:56 | 01.11.2012

В Тульчині представлено Стратегію інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами у Тульчинському районі

1 листопада, Тульчин (Вінницька область).  В м. Тульчин представлено Стратегію інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у Тульчинському цільовому регіоні.  Тульчинський цільовий  регіон  охоплює території трьох сусідніх громад - Тульчинської, Суворовської та Кинашівської.  15 листопада відбудеться сесія Тульчинської районної ради, на якій мають затвердити Стратегію.
 

Тульчинський район, як і більшість сільських районів в Україні, страждає від постійного збільшення кількості твердих побутових відходів (ТПВ) та недосконалих практик поводження з ними. Кожна сільська громада самотужки намагається поліпшити ситуацію (наприклад, створити своє власне сміттєзвалище, або вивозити відходи будь-яким способом у будь-яке місце). Це веде до створення стихійних сміттєзвалищ, забруднення навколишнього середовища, втрати цінних матеріалів.  Так звані «офіційні» сміттєзвалища теж є екологічно небезпечними об’єктами. У районі паспортизовано 25 сміттєзвалищ із 50, які були визначені та створені органами місцевого самоврядування. Але жодне з них не відповідає вимогам законодавства. У 17 населених пунктах взагалі відсутні сміттєзвалища. Найбільше сміттєзвалище м. Тульчин переповнене, термін його експлуатації закінчився.

В малій залі засідань Тульчинської районної державної адміністрації пройшла презентація та обговорення Стратегії інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у Тульчинському цільовому регіоні.  В обговоренні взяли участь депутати районної ради, представники відділу житлово-комунального господарства, комунальних підприємств,  що працюють у сфері ТПВ. 15 листопада відбудеться сесія районної ради, на якій мають затвердити Стратегію.

Анатолій Бузік, голова Тульчинської районної державної адміністрації висловив упевненість у тому, що стратегія дозволить ефективно вирішити питання ТПВ в цілому районі, на основі досвіду цільових громад. Олексій  Авраменко, голова Тульчинської районної ради взяв участь в офіційному відкритті презентації Стратегії.

У ході дискусії представники територіальних громад – членів цільового регіону – висловили думки щодо власної ролі та участі в розробці стратегії. Віталій Побережник, перший заступник Тульчинської РДА, голова Керівного комітету  надав інформацію від Керівного комітету проекту щодо запровадження інтегрованого поводження з ТПВ у Тульчинському цільовому регіоні.

Ситуація з поводженням з ТПВ в цільовому регіоні досягла критичної межі: сміттєзвалище переповнене, сільські громади вивезенням сміття взагалі не охоплені, населення не бажає сплачувати за послуги з вивезення сміття (у м. Тульчин лише близько 30% мешканців уклали договори з КП «Тульчинкомунсервіс»  та оплачують цю послугу).  Про це заявив Валерій Весняний, Тульчинський міський голова, а також висловив повну підтримку розробленій стратегії та вніс пропозицію створити групи людей, які в особистому порядку відвідуватимуть мешканців з метою укладання відповідних договорів.

Стратегія містить стислий опис ситуації поводження з ТПВ в Тульчинському цільовому регіоні, включаючи дані щодо морфологічного  складу ТПВ, основні недоліки та ініціативи щодо поліпшення ситуації. Також, наведено принципи Стратегічного плану, його межі – базові параметри системи поводження з ТПВ та опис бажаної ситуації в результаті успішного впровадження Плану.  Документ представив Андрій Артов, експерт з питань ТПВ проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRO». Частина Стратегії присвячена інформуванню та залученню громадськості до реалізації Стратегії та  підвищення рівня знань щодо проблем ТПВ в районі. 

Під час зустрічі Леонід Туловський та Олена Урсу, експерти проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» розповіли, яку роботу потрібно проводити з  населенням у рамках стратегії в цілому та зокрема, задля впровадження роздільного збирання відходів. Також вони розповіли про пілотний проект, що реалізується за підтримки ПРООН. В рамках цього проекту, облаштовано  майданчики для роздільного збору відходів, проводиться навчання про те, як правильно здійснювати їх сортування, розробляються інформаційно-просвітницькі відеоролики.

Стратегія була розроблена Керівним комітетом по впровадженню міжмуніципального проекту, за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRO» та проектом ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку».

За матеріалами проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку»

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~8GdJD