Новини DESPRO

10:17 | 09.11.2012

DESPRO разом з партнерами планує діяльність у третій фазі

Сесія з планування діяльності у третій фазі (2013-2016) Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO відбулась 8-9 листопада 2012 року у с. Мощун Київської області.

Директор Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Йорг Крістен виступив перед учасниками з вітальним словом. «За ці 6 років діяльності проекту ми досягли багатьох успіхів. Результати не тільки матеріальні. Важливіше те, що ми підвищили обізнаність людей у питаннях децентралізації, активізували громади. А децентралізована модель надання послуг, яку було розроблено проектом, може бути використана місцевою владою та громадами не тільки цільових регіонів DESPRO, адже вона універсальна та добре прижилася в українських реаліях», – зазначив він.

Керівник проекту DESPRO Оксана Гарнець поінформувала учасників заходу про результати діяльності у другій фазі. Зокрема:

Підтримка проектів сільських громад із покращання водопостачання
Реалізація 41 проектів на суму близько 30 млн. грн. забезпечила сталим водопостачанням близько 25 тисяч сільських мешканців, які проживають у 13 тис. домогосподарствах. Внесок Швейцарської Конфедерації склав 8,8 млн грн, місцевого бюджету – 5 млн грн, внесок громад – 15,8 млн грн. У ході впровадження децентралізованої моделі сільського водопостачання, заснованої на обслуговуючому кооперативі, було побудовано більше 350 км. водогону, збудовано та  відремонтовано 30 водонапірних башт та 41 свердловина.

У сфері твердих побутових відходів
Три сусідні громади у Тульчинському районі Вінницької області спільно з DESPRO та Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку (MGSDP) розробили Стратегію поводження з ТПВ, створивши у такий спосіб основу як для покращення рівня послуги, так і для подальшого охоплення системою території усього району.

Управління знаннями
1. Розробляється спеціалізований веб-портал Міжрегіональна інформаційно-освітня мережа «Ефективна держава» www.derzhava.in.ua (спільно з Національною академією державного управління при Президентові України)
2. Серія навчальних посібників «Децентралізація та врядування»
3. Реалізовано 7 е-курсів для практиків місцевого самоврядування та слухачів магістратур за спеціальностями «Публічне адміністрування» та «Державна служба»
4. Курси з УЗ впроваджено в навчальні програми ряду ЦППК та ВНЗ
5. Працюють спільноти практики “Практика обслуговуючих кооперативів”, “Управління знаннями”
6. Успішно пілотовано масовий е-курс “Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку” (904 учасники) за результатами якого працює електронна платформа “Спільнота практики: Інновації в місцевому самоврядуванні” (реалізовується спільно з Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню в Україні)

Підтримка процесу реформ
1.    У співпраці з Мінрегіоном підтримка та експертна допомога у розробці, удосконаленні законопроектів:
- Проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні;
- Проект Закону України «Про місцевий референдум»;
- Порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм (проектів) і заходів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку;
- Проект закону України «Про співробітництво територіальних громад»;
- Проект Закону України «Про право територіальних громад на об’єднання»;
- Проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

2.    Проведення у цільових регіонах серії круглих столів з питань децентралізації та місцевого самоврядування
3.    Внесок у виконання Програми економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава»

 «Проекти співфінансування громад мають розглядатись як навчальні та демонстраційні приклади механізмів з надання децентралізованих послуг та як конкретний внесок у місцевий розвиток», – зазначила Оксана Гарнець.

Головним фокусом DESPRO у третій фазі залишається розбудова ефективних механізмів надання якісних публічних послуг на рівні громади та посилення національного діалогу щодо реформ місцевого самоврядування та децентралізації.
Результати роботи сесії з планування будуть детально опрацьовані, після чого DESPRO розпочне написання проектного документу на третю фазу.  

У заході взяли участь більше 70 осіб. Серед них П’єр Маурер (Керівник програм Департаменту співробітництва з країнами Східної Європи Швейцарської агенції розвитку і співробітництва), Гвідо Белтрані (Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні), Йорг Крістен (Директор проекту DESPRO), Анатолій Ткачук (Директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства), представники Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, Секретаріату Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради України, Координаційного центру з упровадження економічних реформ при Президентові України, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Асоціації міст України, Асоціації малих міст України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Асоціації районних та обласних рад, Національної академії державного управління при Президентові України, обласних державних адміністрацій, районних державних адміністрацій, громад цільових регіонів проекту та ін.

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~rh3aP