Новини DESPRO

10:17 | 16.11.2012

Завдяки реалізації проектів за підтримки DESPRO с. Черепашинці Вінницької області відтепер на 100% забезпечено централізованим водопостачанням

16 листопада відбулось урочисте відкриття новозбудованих об'єктів водопостачання у с. Черепашинці. Завдяки своїй наполегливості та відповідальності громада села успішно реалізувала 2 проекти за підтримки DESPRO, у результаті чого 100% території села забезпечено централізованим водопостачанням.

Резюме двох проектів громади с. Черепашинці, реалізованих за підтримки DESPRO

Виконавець проектів – орган самоорганізації населення (ОСН) 
Власник системи водопостачання – територіальна громада (комунальна власність)
Надавач послуги – приватний підприємець
Тариф складає – 5,03 грн./м.куб.
Лічільники води -100% споживачів
Партнери проектів під час їх реалізації: Черепашинецька сільська рада, Калинівська районна державна адміністрація, громада села Черепашинці, ВАТ “Вінніфрут”.

Результати реалізації:
•    Створення централізованої системи водопостачання, що охоплює 100% території села:
       - Будівництво більше 14 км водопровідних мереж
       - Введення в експлуатацію 4 свердловин, 3 башти Рожновського та 1 гідроакумулючої станції 
•    Більше 1000 мешканців охоплено послугою водопостачання
•    Вода підведена до дитячого садочку, лікарської амбулаторії

Фінансові внески на реалізацію двох проектів:

Загальна вартість робіт в рамках двох проектів склала 635 тисяч грн. З них:
Внески громадян – 256 тис грн;
Внесок DESPRO – 285 тис грн;
Внесок бюджету – 94 тис грн.


Початкова ситуація
Село Черепашинці розташоване в мальовничому місці у Калинівському районі Вінницької області, в 18 км від районного центру. Таке вигідне розташування створює належні умови для розвитку села. Сьогодні село налічує 782 домогосподарства з 1500 жителями, дитячий садок, школу, будинок культури. На території села працюють 2 сільськогосподарські підприємства - ТОВ «Промінь» і «Вінніфрут».

У 1960-х роках у селі була збудована невеличка система централізованого водопостачання, що охоплювала 5 вулиць. Після розпаду СРСР вона перебувала на балансі і обслуговуванні місцевого сільськогосподарського підприємства ТОВ «Промінь». З 2006 року, у зв'язку із збільшенням поголів'я худоби на підприємстві і нестачею води для виробництва, подавати воду споживачам підприємство більше не могло: вулиці були відключені від системи централізованого водопостачання.

Індивідуальні та групові криниці не вирішували проблему, оскільки рівень води в них значно скоротився за останні роки, і ця тенденція посилювалась. Складність полягала і в тому, що водоносний горизонт пролягає серед гранітів, а це істотно ускладнює процес буріння нових свердловин, а також збільшує витрати.

Нестача води впливала не тільки на жителів п’яти вулиць, але й на громадські об'єкти, такі як лікарська амбулаторія і дитячий садок.

Рішення і дії

Таким чином метою проекту «Будівництво системи водопостачання в с. Черепашинці» за підтримки DESPRO, було покращення соціальних та економічних умов для місцевого населення шляхом будівництва мережі водопостачання. Перший проект розпочався 2008 року та завершився 2009.

Важливою складовою виконання проекту була соціальна мобілізація – об’єднання громади навколо спільної мети.

До початку реалізації проекту громада с. Черепашинці вже мала істотний досвід самоорганізації, набутий у процесі організації поставок газу для села, будівництва котельні для дитячого садка, благоустрою сільського кладовища і ремонту культурного центру. Щороку жителі власними силами впорядковують 13 гектарів парку села. Громада також взяла участь у будівництві футбольного поля і автобусних зупинок.

Безперечно, попередній досвід соціальної мобілізації став основою для їх подальшої діяльності. Наприклад, з метою зниження вартості проекту, члени громади взяли на себе відповідальність за земельні роботи – копання, очищування та заповнювання траншеї, а також очищення території навколо водонапірної башти.

Відповідальність проявилася і в організації належного контролю за виконанням проекту, механізмом здійснення якого стала Інвентаризаційна комісія, обрана на загальних зборах. Її завдання полягало у забезпеченні  прозорості діяльності та підзвітності керівного складу ОСН усій громаді. Отримавши повноваження ревізійного органу, члени комісії мали право бути присутніми під час виконання будівельно-монтажних робіт, складати акти перевірки та звітувати за її результатами перед загальними зборами ОСН паралельно з його керівним органом. Важливо, що до складу комісії увійшли ті члени громади, які були найбільш критично налаштовані щодо проекту; від керівництва ОСН до комісії увійшла лише бухгалтер - для  забезпечення доступу комісії до бухгалтерської та фінансової документації. Ця практика є гарним прикладом того, як беручи на себе певні повноваження, громада усвідомлює важливість відповідальності за їх реалізацію, що повністю відповідає концепції децентралізації.     

Уважно поставилася Черепашинецька громада і до вирішення питання щодо обслуговування новозбудованої системи водопостачання – оскільки вона вперше у своїй історії залучала фізичну особу-підприємця (ФОП) до експлуатації сільської інфраструктури, перед нею постала низка питань різного характеру: оформлення з ним договору оренди, отримання дозвільних документів, визначення порядку розрахунку тарифу, ступеня відповідальності як підприємця за надані, так і споживачів за отримані послуги. Завдяки постійним консультаціям з районною владою та працівниками DESPRO ці питання були успішно вирішені.

Унаслідок першого проекту громади було прокладено 3,05 км мереж для забезпечення якісною питною водою жителів 5 вулиць (в цілому 88 домашніх господарств з 274 жителями), а також двох об'єктів соціальної інфраструктури - амбулаторії та дитячого садка. Важливо зазначити, що сільськогосподарське підприємство «Вінніфрут» побудувало власним коштом та передало безкоштовно до комунальної власності артезіанську свердловину. Таким чином, збудовані мережі було підключено до нової свердловини.

Крім того, реалізація проекту привела до деяких незапланованих додаткових результатів - старі зношені каналізаційні труби були замінені на нові пластикові. Такий дух відповідальності громади за власний розвиток знайшов підтримку у місцевих ЗМІ, де неодноразово описувалася історія успіху с. Черепашинці. Така «реклама» надихнула й інші громади використовувати модель соціальної мобілізації для вирішення важливих громадських завдань. І досі інші села звертаються до ОСН та сільської ради за порадами та консультаціями.

Подальший розвиток

За 3 роки після першої спроби поліпшити водопостачання ОСН, відповідаючи на численні запити від інших домогосподарств, вирішили розширити систему водопостачання, охопивши 100% території села.

Після попереднього техніко-економічного обґрунтування (через геологічні умови село поділене на дві частини річкою і знаходиться на території з великими покладами граніту), було вирішено створити 4 автономні системи водопостачання, під’єднаних до власних джерел води. Новий проект було реалізовано у 2010-11 роках. Загальна протяжність усієї мережі села відтепер перевищує 14 кілометрів, налічує 4 свердловини, 3 водонапірних башти та 1 гідроакумулюючу станцію.

У зв’язку із розширенням системи водопостачання, збільшенням обсягу послуги, високим рівнем соціальної мобілізації, готовності громадян брати участь не тільки у плануванні послуги, а долучатися до усіх питань на етапі її надання, громада прийняла рішення створити обслуговуючий кооператив. Обслуговуючий кооператив за своїм організаційно-правовим статусом є більш гнучким та надійним, ніж ФОП, варіантом щодо оператора послуги водопостачання, до того ж обслуговуючий кооператив створює кращі умови для участі громадян у наданні послуги, контролі за нею, подальшому плануванні покращень, фінансуванні тощо.

Головним є те, що досі залишається незмінним, - громада села виявила волю і готовність зробити свій внесок у позитивні зміни, взяти відповідальність і ризики на свої плечі на шляху до наповнення поняття «децентралізація» реальним змістом.

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~Eu3g4