Новини DESPRO

09:30 | 17.02.2013

Перша Зимова школа для сільських та селищних голів започаткована в Україні за підтримки DESPRO та ВАССР

15 лютого 2013 року у Закарпатській області розпочала свою роботу перша Зимова школа -2013 за темою: «Основи місцевого самоврядування як складова частина місцевого та регіонального розвитку». Школа, організована Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, є першим етапом запланованої комплексної програми навчально-практичних курсів для сільських та селищних голів України*.

Триденна Зимова школа зібрала більше 30 сільських та селищних голів з різних областей країни. Протягом школи були обговорені законодавчі питання функціонування системи місцевого самоврядування, планування територій та забудови населених пунктів, ефективного використання земель територіальної громади, застосування антикорупційного законодавства, розподілу повноважень та відповідальності між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Лектори Зимової школи, окрім лекційного викладання інформації, використали різні методи організації навчання: ділові ігри, робота в групах тощо. Такий підхід викликав активну участь усіх присутніх, гарячі дискусії та продуктивні виступи.

Перша Зимова школа стала ефективним механізмом обміну думками та кращим досвідом між практиками місцевого самоврядування та поклала добрий початок програми навчально-практичних курсів для сільських  та селищних голів України.


* Для довідки:
DESPRO спільно з Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад мають на меті започаткувати  програму навчального циклу для сільських та селищних голів на 2013-2016 роки. Програма навчального циклу складатиметься із двох основних компонентів: «Зимова школа» і «Літня школа».

Зимова школа-2013 проходитиме за темою: «Основи місцевого самоврядування як складова частина місцевого та регіонального розвитку».

Літня школа-2013 матиме тему «Роль органів місцевого самоврядування у залученні інвестиційних коштів для розвитку територіальних громад».

У період між Зимовою та Літньою школами проводитимуться навчальні курси за запитом, у тому числі он-лайн навчання на електронній платформі, семінари, круглі столи. Такі навчальні курси матимуть на меті:
 - Поглибити теоретичні знання та удосконалити  практичні навички сільських та селищних голів   в організації діяльності місцевої ради, у взаємодії з органами виконавчої влади та громадськими організаціями.
  - Покращити власний управлінський підхід сільського, селищного голови як ефективного та раціонального господарника у галузі планування територій та забудови населених пунктів, ефективного використання земель територіальної громади.
 - Дослідити різну практику підходів сільських, селищних голів до врегулювання спірних та колізійних питань, удосконалення управлінських стратегій у муніципальному устрої, застосування окремих правових механізмів.
- Сформувати бачення щодо планування та забезпечення реального наповнення бюджетних кошиків та ресурсів для місцевого розвитку.

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~S95Xy