Новини DESPRO

09:07 | 16.07.2013

Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO розпочинає співробітництво з Дніпропетровською областю

16 липня 2013 року в м. Дніпропетровськ відбулося перше Робоче засідання Наглядового комітету проекту DESPRO в Дніпропетровській області.

Головною сферою співпраці DESPRO з областю буде сільське питне водопостачання.  У третій фазі (2013-2017) проект DESPRO планує співфінансування 18 проектів громад у Дніпропетровській області. Вже цього року буде оголошено обласний конкурс, за результатами якого буде відібрано 6 проектів. Співфінансування проектів почнеться із 2014 року. Частка внеску проекту DESPRO складатиме 40% від загальної вартості проектів, а його розмір складе до 250 тисяч гривень на один проект.  

У перспективі у другій половині фази можлива підтримка проектів із водовідведення на селі, а також у сфері поводження з ТПВ. Окремим напрямом співпраці є професійний розвиток посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців.

- Кожна велика справа починається з ініціативи людей, з готовності громади працювати над вирішенням своїх проблем. І завдання влади підтримати соціальну активність людей, забезпечити необхідними організаційними і фінансовими ресурсами. Одним з головних напрямків підтримки активності людей на місцях є залучення грантових коштів та впровадження сучасних європейських практик у містах і районах Дніпропетровської області. Тому наш регіон активно співпрацює в цьому напрямку з провідними міжнародними організаціями, - зауважив голова обласної ради Євген Удод.

У травні 2013 року розпочалась третя фаза діяльності Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Важливим завданням проекту залишається впровадження та розвиток механізмів  децентралізованого надання послуг на рівні малих міст та сіл цільових регіонів, їхня інтеграція у процеси національних реформ у сфері децентралізації з метою подальшого поширення на інші регіони. Йдеться передусім про співфінансування проектів громад у секторах водопостачання, водовідведення та поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у цільових регіонах проекту.

Ключовим завданням DESPRO є сприяння процесу впровадження реформ щодо децентралізації та місцевого самоврядування в Україні, надання підтримки з питань децентралізації і реформування місцевого самоврядування ключовим національним інституціям та асоціаціям органів місцевого самоврядування.

Починаючи з цього року, до співпраці з проектом DESPRO долучено дві нові області  – Дніпропетровську та Івано-Франківську. Планувалося додати до співпраці лише одну область, проте у процесі відбору обидві області виявили великий потенціал, готовність до співпраці та неабиякий ентузіазм. DESPRO вже має значний досвід співпраці з Вінницькою, Сумською областями та Автономною Республікою Крим.

Керівник проекту DESPRO в Україні Оксана Гарнець розповіла про заплановану діяльність проекту в 2013-2017 роках у п’яти цільових регіонах за такими напрямами:

  • Розроблення та застосування  інноваційних механізмів надання послуг з водопостачання на рівні малих міст та водовідведення на рівні сільських територій;
  • Застосування моделі інтегрованого підходу до поводження з ТПВ;
  • Підтримка у розробці та удосконаленні національного законодавства з питань децентралізації;
  • Посилення потенціалу асоціацій органів місцевого самоврядування, а також їх членів;
  • Розроблення та впровадження курсу тренінгових програм для службовців органів місцевого самоврядування з метою підвищення їх кваліфікації та управлінських навичок;
  • Проведення просвітницької роботи, спрямованої на інформування стосовно реформ з децентралізації;
  • Підвищення кваліфікації з питань проектного менеджменту спеціалістів Центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації (ЦППК);
  • Проведення інформаційно-освітніх заходів і розповсюдження серії науково-методичних посібників «Децентралізація та врядування» тощо.


"Співпраця DESPRO з місцевими громадами та владою ґрунтується на спільній меті та взаємній довірі, і ця співпраця є основою для реалізації проектів з покращання умов життя сільських мешканців. Досвід нашого проекту показав і готовність людей разом вирішувати наболілі питання, як і їхню готовність до реформ. Тож лише спільними зусиллями ми можемо впливати на процес реформування системи місцевого самоврядування на національному рівні", – зазначила керівник проекту Оксана Гарнець.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~FBbck