30.09.2013

Національні експерти наголошують на необхідності прийняття Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні саме в редакції 2012 року

30 вересня 2013 року в «Укрінформі» відбувся круглий стіл – дискусія на тему «Реформа місцевого самоврядування – від централізації до демократії, чи… ?!».

Організаторами заходу виступили ГО Аналітично-дослідницький центр «Інститут міста» та Громадська платформа «Децентралізація – самоорганізація – розвиток», а фінансову підтримку надав Міжнародний фонд «Відродження» у рамках проекту «Законопроектна діяльність влади: моніторинг, публічна експертна оцінка, громадський вплив».

Ініціаторами дискусії стали експертні центри та незалежні експерти, що є учасниками Громадської платформи «Децентралізація – самоорганізація – розвиток» – неформального експертного об’єднання, утвореного з метою координації дій та концентрації зусиль експертів з модернізації законодавства у сферах регіонального розвитку, місцевого самоврядування та демократії участі.

До участі у дискусії були запрошені представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, Адміністрації Президента, профільного комітету та депутатських фракцій Верховної Ради, проектів та програм технічної допомоги Україні у сфері місцевого самоврядування, народні депутати.

У ході дискусії було наголошено, що нинішня система управління вичерпала себе і що без реформи адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування неможливо побудувати ефективну владу, здатну забезпечити розвиток держави в напрямку Європи. Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (в редакції вересня 2012 року) була розроблена робочою групою, до складу якої входили представники Адміністрації Президента України та центральних органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, за участі українських та європейських експертів. У ході роботи над проектом було досягнуто повного політичного консенсусу щодо змісту та строків реформи.

У 2013 році Мінрегіоном була проведена значна робота з роз’яснення змісту Концепції серед територіальних громад, проте після оприлюднення нової версії проекту Концепції виявилося, що він суттєво відрізняється від версії 2012 року. Хоча загальний принцип реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади залишився незмінним, основоположні підходи та часові рамки проведення реформи у різних версіях Концепції виявилися принципово різними. Якщо у проекті 2012 року були визначені прийнятні строки та конкретні параметри реформи, то у проекті 2013 року параметри є доволі загальними та розмитими, а терміни – суттєво зміщеними. Таким чином, Концепція в редакції 2013 року фактично відкидає реформу назад – до етапу політичної дискусії, натомість реалізація реформи вже сьогодні потребує переходу до етапу підготовки законопроектів.

Зважаючи на це, учасники круглого столу констатували необхідність невідкладно розпочинати реалізацію реформи на основі Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні саме в редакції 2012 року. За результатами дискусії було ухвалено відповідне Звернення до Президента України В. Януковича, Прем’єр-міністра України М. Азарова, народних депутатів України щодо проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.