10 жовтня 2013 року проведено семінар-нараду в приміщенні зали засідань Вінницької районної ради. Основними темами семінару стали благоустрій району та обговорення Стратегії регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року.

" /> Стратегію Вінницької області обговорили та взялись за благоустрій
12.11.2013

Стратегію Вінницької області обговорили та взялись за благоустрій

10 жовтня 2013 року проведено семінар-нараду в приміщенні зали засідань Вінницької районної ради. Основними темами семінару стали благоустрій району та обговорення Стратегії регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року. Нарада проводилась за участі депутата Вінницької обласної Ради Шеванюк О.М., голів районної ради Щербатого С.К. та райдержадміністрації Анікеєнка В.М., начальників управлінь, відділів та служб райдержадміністрації, начальників управлінь, служб та відділів Вінницького району, сільських, селищних голів та секретарів. 







Відкривав нараду голова райдержадміністрації Анікеєнко В.М. доповівши про результати звіту, який відбувся 07 жовтня 2013 року в облдержадміністрації. Він відмітив, що результати проведеної роботи були оцінені позитивно головою облдержадміністрації Мовчаном І.М. Проте, в подальшому поставлені завдання, які необхідно спільними зусиллями виконати.   

Про початок благоустрою по підготовці до зими доповів заступник голови райдержадміністрації Шмігель В.Б., який зауважив, що сьогодні необхідно навести лад по всіх населених пунктах. До благострою рекомендовано залучати не тільки сільські, селищні ради, а також і депутатський корпус, членів виконкому, працівників освіти, медицини, культури, трудові колективи та сільгоспвиробників. Стосовно територій за межами населених пунктів: дороги, придорожні смуги, то Шмігель В.Б. наголосив, що дорожні служби самі не впораються. Всі такі дороги розбиті на участки, за якими закріплений керівник. Про проведену роботу, по можливості, необхідно звітувати щодня, але хоча би двічі в тиждень (вівторок та четвер). Також, була зроблена об'ява, що 11 жовтня 2013 року оголошено "Всеобласним суботником по благоустрою".

До інформування по благоустрою долучився і директор Комунального підприємства "Саланг" Вінницької районної ради Ляшкевич М.В., який коротко проінформував про діяльність підприємства, акцентувавши саме на вивезенні сміття. Він звернувся до сільських, селищних голів з проханням укладати договори на вивезення сміття, щоб це стало організованим та ефективним процесом.    

Другою, не менш важливою темою семінар-наради було обговорення Стратегії регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року. По даному питанню виступила заступник голови районної ради Земелева Л.А., яка повідомила, що районною радою розроблено План заходів по обговоренню Стратегії області. Проекти Стратегії розміщені на сайті обласної Ради та на веб-порталі районної ради. На 19 жовтня 2013 року заплановано обговорення Стратегії на рівні області. До цього часу необхідно зібрати всі пропозиції, адже повинна бути почута кожна територіальна громада. Вона повідомила, що на даний час вже є пропозиції, які були внесені постійними комісіями районної ради, проте, ще кожна територіальна громада може подати свої пропозиції.   

Також, Земелева Л.А. доповіла про участь сільських, селищних рад у різноманітних конкурсах протягом 2013 року. Вона звернула увагу на те, що сьогодні кожна територіальна громада може приймати участь в конкурсах та грантах і вигравати кошти на розвиток територіальної громади. На даний час можна пройти дистанційне навчання щодо підготовки проектів, яке проводить Швейцарсько-український проект "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO і в якому може зареєструватись кожна сільська, селищна рада до 10 жовтня 2013 року, а з 15 жовтня 2013 року вже розпочинається навчання. Вона наголосила на важливості даного питання і попросила сільських, селищних голів більш активно та відповідальніше відноситись до написання проектів та грантів.

Більш детально про організацію участі в грантових проектах сільських, селищних рад протягом жовтня-грудня 2013 року розповіли представники з ресурсно-інформаційного центру розвитку громад "Громади Вінниччини" Регеша О. В. та Ткачук В.П., які також провели невеликий майстер клас «Вимоги до оформлення грантових проектів».

Вони повідомили, що надають консультативну допомогу під час написання проекту та під час його реалізації. Були представлені найцікавіші теми проектів, а також повідомили, що інформація про проекти та гранти оновлюється на сайті ресурсного центру щотижня. В підсумку виступу представники ресурсного центру закликали сільські, селищні ради співпрацювати з громадськими організаціями, адже по грантах більше співпрацюють саме з громадськими організаціями. За консультаціями по прийняттю участю в проектах грантах можна за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 85, каб.28; тел. 56-26-72. Графік роботи: пн-пт. - з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв., перерва на обід - з 13 год. 00 хв. до 14 год. 00 хв.  

Про виконання місцевих бюджетів за 9 місяців поточного року та забезпечення виконання бюджетів за 2013 рік проінформувала Микитюк Лариса Василівна - начальник фінансового управління Вінницької райдержадміністрації. Вона наголосила на основні проблеми та закликала залучити всі можливі резерви з метою виконання бюджетів по результатах року. На даний час всього в трьох сільських, селищних радах практично виконані річні бюджети. 

Начальник управління економіки Вінницької райдержадміністрації Мельничук Ліна Вікторівна звернула увагу сільських, селищних голів, що необхідно вже приступати до розроблення програм соціально - економічного розвитку відповідних населених пунктів на 2014 рік. Вона наголосила на основних розділах, які повинні міститися в програмах соціально-економічного розвитку, щоб це не була чиста формальність, програма з чітким плануванням, представленням реальних проблемних питань та визначенням заходів для їх вирішення, а саме, що програма складається зі вступу та чотирьох  розділів:

Перший розділ Програми -  оцінка соціального та економічного розвитку району та аналізу основних економічних показників соціально – економічного розвитку району.

У другому розділі визначаються  цілі, пріоритети та завдання на 2014 рік.

У третьому розділі -  мова йде  про забезпечення  умов для подальшого соціально-економічного зростання в усіх галузях.

Кожен розділ Програми включає в себе оцінку поточної ситуації, цілі та завдання на 2014  рік, очікувані результати, оцінка ризиків та можливих перешкод.

Програма соціально-економічного  розвитку  територіальних громад на 2014 рік повинна включати всі напрямки, які будить реалізовуватися та фінансуватися з сільського бюджету впродовж 2014 року.

Про встановлення програми державної реєстрації актів цивільного стану виконавчими комітетами сільських, селищних рад доповідав Коваль Володимир Вікторович - начальник реєстраційної служби Вінницького районного управління юстиції.

Про виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» та основні його засади проінформував сільських селищних голів начальник відділу правового забезпечення діяльності ради, комунальної власності та розгляду звернень громадян виконавчого апарату районної ради Яремчук Олег Миколайович, який звернув увагу на те, що необхідно дотримуватись норм, визначених в законі, адже їх невиконання може призвести до адміністративної, а в деяких випадках кримінальної відповідальності.  

Заступник голови районної ради Земелева Л.А. повідомила сільських, селищних голів, що під час об'їзду дошкільних навчальних закладів району були виявлені порушення в оформленні статутних документів. У зв'язку з цим звернулась з проханням привести статути дошкільних закладів до вимог чинного законодавства відповідно до нового Закону України  "Про дошкільну освіту".     

В підсумку наради голова райдержадміністрації Анікеєнко В.М. побажав всім успіхів та наголосив на тому, що багато зроблено, проте багато поставлено завдань на майбутнє, які необхідно виконати. Але все це буде можливо тільки у разі спільної праці райдержадміністрації, районної ради, сільських, селищних рад та всіх представників Вінницького району. То ж до праці…    

  http://vinrajrada.org.ua/novini/strategiju-oblasti-obgovorili-ta-vzyalis-za-blagoustrij/