25.04.2012

Державний фонд підписав Меморандум про взаєморозуміння з Швейцарсько-українським проектом „Підтримка децентралізації в Україні” (DESPRO)

25 квітня Голова Державного фонду Сергій Маліков підписав Меморандум про взаєморозуміння з Керівником Швейцарсько-українського проекту „Підтримка децентралізації в Україні” (Despro) Оксаною Гарнець.
Оскільки Державний фонд є допоміжним органом при Президентові України  та здійснює консультативне, інформаційне та експертно-аналітичне забезпечення діяльності Президента України з питань місцевого самоврядування, місцевого і регіонального розвитку, а також забезпечення взаємодії органів державної влади з органами місцевого самоврядування, за підписаним Меморандумом Державний фонд визначає своїми основними пріоритетними напрямками співробітництва наступне: налагодження взаємодії для обміну досвідом з питань реформування місцевого самоврядування; удосконалення національного законодавства щодо децентралізації; сприяння впровадженню процесів управління знаннями на рівні органів місцевого самоврядування для покращення якості надання публічних послуг тощо.
Першим кроком  у співпраці Державного фонду та проекту Despro став розпочатий 23-го квітня ц.р. пілотний проект консультування посадових осіб місцевого самоврядування на тему „Інновації та розвиток місцевого самоврядування”, відкритий на спільній комунікативній платформі.
Метою платформи, на якій організовано дистанційне консультування, є забезпечення продуктивної комунікації між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, обмін найкращими практиками та знаходження інноваційних рішень для вирішення проблем територіальних громад.
Голова Державного фонду Сергій Маліков подякував керівництву проекту Despro за сприяння та участь в організації цієї комунікативної платформи та зазначив, що відтепер органи місцевого самоврядування мають можливість набути під час навчання нових компетенцій з проектного менеджменту до вирішення проблем громади та формування спільноти практиків „Інновації та розвиток місцевого самоврядування”.
На думку Голови Державного фонду, функціонування такого майданчика  допоможе знайти територіальним громадам нові ідеї для здійснення муніципальних реформ, започаткувати нові програми з надання публічних послуг та принести громадам позитивні зміни у вирішенні місцевих та регіональних проблем. Зокрема, за допомогою тренерів та  експертів  учасники консультування  оволодіють методологією підготовки, презентації проектів та програм розвитку місцевого самоврядування на Всеукраїнський конкурс 2012 року, який щорічно проводить Державний фонд.
Як зазначила Оксана Гарнець, „кількість зареєстрованих учасників на платформі та активний початок навчального курсу засвідчив, що місцеве самоврядування в Україні готове застосовувати можливості сучасних комунікаційних та навчальних технологій для розв’язання актуальних проблем розвитку місцевого самоврядування”. На думку О.Гарнець, „участь в цьому курсі стане початком регулярної електронної комунікації на цій платформі для щоденного вирішення поточних проблем територіальної громади та поширення позитивного досвіду їх вирішення”.

Довідково: Одним із основних результатів  діяльності Швейцарсько-українського проекту DESPRO  стало створення дієвої моделі надання послуг для населення децентралізованим шляхом. Йдеться, насамперед, про співфінансування проектів сільських громад із налагодження систем та послуг водопостачання.
Протягом 2007-2007 рр. DESPRO працював на місцевому, регіональному та національному рівнях  на виконання наступних  завдань:  розбудова децентралізованих моделей у наданні публічних послуг, зокрема  покращення комунальних (водопостачання) та соціальних послуг, завдяки більшому залученню місцевих  громад та об’єднань громадян;  сприяння інтеграції моделі децентралізованого надання послуг у громаді в систему місцевої влади тощо.
Друга фаза DESPRO – подальше впровадження напрацьованих моделей та досвіду в інших регіонах України, підтримка реформи місцевого самоврядування та реформи адміністративно-територіального устрою.
В період з 2010 по 2012 роки Проект здійснює подальшу підтримку громад із децентралізованого надання послуг, розширивши географію діяльності та спектр сфер впливу.
Важливим завданням DESPRO в другій фазі його діяльності є інтеграція позитивного досвіду  проекту у діяльність органів влади всіх рівнів – сприяння створенню практичної та методично-навчальної бази для просування процесу реформ. Важливим завданням DESPRO в другій фазі діяльності є інтеграція позитивного досвіду  проекту у діяльність органів влади всіх рівнів – сприяння створенню практичної та методично-навчальної бази для просування процесу реформ.

                                                                   Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні