Івано-Франківщина – кандидат на участь у третій фазі швейцарсько-українського проекту підтримки децентралізації в Україні «DESPRO». Про це сьогодні під час зустрічі з головою облдержадміністрації Михайлом Вишиванюком повідомили експерти проекту, які перебувають в області.

" /> Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк: Проектам «DESPRO» в нашій області - зелене світло і усіляке сприяння
25.04.2013

Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк: Проектам «DESPRO» в нашій області - зелене світло і усіляке сприяння

Івано-Франківщина – кандидат на участь у третій фазі швейцарсько-українського проекту підтримки децентралізації в Україні «DESPRO». Про це сьогодні під час зустрічі з головою облдержадміністрації Михайлом Вишиванюком повідомили експерти проекту, які перебувають в області.

«Наш сьогоднішній візит пов’язаний з тим, щоб опрацювати інформацію, оцінити готовність, спроможність і потенціал області до участі та співпраці, - зазначив журналістам В’ячеслав Сороковський. – У першій та другій фазах проект працював у трьох регіонах – Вінницькій, Сумській областях та у Криму».

Третя фаза проекту передбачає підтримку проектів з водопостачання та поводження з твердими побутовими відходами, пілотування проектів з водопостачання у сільській місцевості, а також муніципальних проектів щодо цього.

«Для нас надзвичайно цікавими є проекти з водопостачання на селі на основі водообслуговуючих кооперативів, - наголосив на зустрічі Михайло Вишиванюк. – Ми особливо зацікавлені у реалізації пілотних ініціатив у сфері водовідведення на рівні сільських територій, проекті з оптимізації діяльності комунальних підприємств, що надають послуги водопостачання у малих містах, запровадженні пілотних проектів стратегічного розвитку сільських територій. Проектам «DESPRO» в нашій області - зелене світло і усіляке сприяння».

За словами голови ОДА, в окремих прикарпатських районах є серйозні проблеми з водопостачанням та якістю води. До таких, зокрема, належать Тлумацький, Городенківський і Снятинський райони, «районні державні адміністрації яких очолюють молоді ініціативні керівники». Вони за позитивного рішення проекту «DESPRO» стосовно участі області могли б стати пілотними. Цікавить Прикарпаття і запровадження пілотних проектів зі стратегічного розвитку сільських територій, оскільки «з ініціативи Президента України Віктора Федоровича Януковича розширенню повноважень громади, її ролі в управлінні своїми територіями відводиться особливе місце» у завданнях на сьогодення.

Як зазначалося, реалізація проекту передбачає співфінансування на різних рівнях. Михайло Вишиванюк запевнив експертів: умови обов’язкового співфінансування проектів обласним та районними, місцевими бюджетами гарантуватиме облдержадміністрація та обласна рада. Це буде засвідчено у гарантійних листах. Водночас голова ОДА дав доручення своєму заступнику Ігорю Зваричу підготувати проект майбутньої координаційної ради, яка опікуватиметься усіма організаційними питаннями з реалізації проектів «DESPRO». Також Прикарпаття готове до поширення позитивного досвіду пілотних районів на всю Україну, створення спільної з представниками проекту обласної програми.

«Якщо сьогодні обласна влада говорить про готовність, спроможність і потенціал організаційний, фінансовий, маємо зважати на це і врахувати, - сказав В’ячеслав Сороковський. – Ми повинні прийняти рішення до початку нової фази проекту, тобто до кінця квітня».

прес-служба Івано-Франківської ОДА